Iemand die over Bitcoin, Ethereum of bijvoorbeeld de Fantom coin begint, associeert dit vaak al snel met de volatiliteit van de koers hiervan. Een hoge piek wordt gevolgd door een diep dal, om in de jaren daarna opnieuw te stijgen. Voor de één levert de handel in deze munten een forse winst op; de ander ziet diens vermogen in korte tijd verdampen. Geduld hebben en voldoende onderzoek doen is essentieel in deze markt. De techniek achter deze munten, de blockchain, werd initieel bedacht om derden in transacties tussen partijen overbodig te maken.
De ontwikkelaar achter Bitcoin, waarvan niemand precies weet wie het is, vond dat deze derde partijen transacties onnodig duur maakten voor mensen. Heel specifiek werd vaak het voorbeeld van een notaris genoemd. Consumenten zouden afspraken in de blockchain vast kunnen leggen, in plaats van bij de notaris. De gebruikte techniek zou dergelijke transacties rechtsgeldig kunnen maken.
Tegenwoordig steeds meer toepassingen van blockchain
Hoewel de notaris nog steeds bestaat en het onwaarschijnlijk lijkt dat de techniek achter de Bitcoin- of Solana (SOL) munt deze functie op korte termijn zal vervangen, ziet men steeds meer toepassingen van de blockchain. Onder meer binnen de supply chain van organisaties wordt vaker gekozen voor de toepassing van een blockchain. Het maakt het voor organisaties, specifiek producenten, mogelijk om aan te tonen wat de oorsprong van een product is. Iets waar de consument van profiteert; namaakartikelen hebben met deze technologie geen kans meer op de markt. Ook is het middels een blockchain mogelijk om de eigenaar van waardevolle bezittingen vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan kunst, waarvan niet altijd duidelijk is tot wiens eigendommen dit behoort.
Blockchain vervult dezelfde rol als een notaris
Gek is de gedachte niet, dat de blockchain een notaris zou kunnen vervangen. Op het moment dat er stukken worden ondertekend bij de notaris, archiveert deze ze. Mochten er op een later moment discussies of conflicten ontstaan, dan kan dit document worden nagelezen om de gemaakte afspraken te achterhalen. Het document kan in de tussentijd niet zijn aangepast zonder tussenkomst van de notaris. Een blockchain werkt op dezelfde wijze; transacties die zijn vastgelegd, kunnen niet meer gewijzigd worden. Mocht iemand dat toch proberen, dan wordt zo’n wijziging in geen geval goedgekeurd door het netwerk van computers die transacties op de blockchain evalueert en goed- of afkeurt. Gemaakte afspraken, in de vorm van transacties, liggen hiermee vast.