Hoe zit dat: dikke bonussen, salarisstijgingen en een falende overheid

Delen:

Rechtspraak Reporter Jakko

Dikke bonussen en verhoging van het loon. De laatste tijd is het volop in het nieuws. Zelfs het kabinet bemoeide zich met de inmiddels ingetrokken salarisverhoging van de topman van ING. Maar heeft de overheid zelf wel de zaakjes op orde wat betreft de topinkomens in de publieke sector? Wie beslist er uiteindelijk over het uitkeren van de bonus?

Om te beginnen zijn ondernemingen die los staan van de overheid veelal NV’s of BV’s. Personen of bedrijven die aandelen van de NV of BV houden hebben namelijk in veel gevallen invloed op belangrijke beslissingen van de onderneming zoals het benoemen van directeuren, het ontslag ervan en ook het vaststellen van een bonus of een loonsverhoging. Uiteindelijk zijn het dus de aandeelhouders die het laatste woord hebben over de eventuele verhoging. Wel kan de NV of BV regels opstellen die weer afwijken van deze hoofdregel, dus bijvoorbeeld dat de raad van commissarissen die toezicht houden op de bestuurders ook verantwoordelijk zijn voor een eventuele verhoging van het salaris of het doen van een eenmalige bonus.
Toch lijkt het tegenwoordig dat er ook rekening mee moet worden gehouden met wat de politiek vind, zoals bij de ING topman.

Maar hoe zit dat bij de overheid?
Waarschijnlijk dat je er al eens van gehoord hebt: de Balkenendenorm. Sinds 2015 geldt dat een topfunctionaris zoals een bestuurder niet meer mag verdienen dan een ministerssalaris. Dit is geregeld in de Wet normering topinkomens. Het bedrag van deze norm was in 2017 vastgesteld op 178.000 euro. Het lijkt een duidelijke grens te zijn waar elke instantie van de overheid aan moet voldoen. Toch zijn er veel media die berichten over het overschrijden van deze norm zoals bij bestuurders in de zorg en presentatoren van de NPO. Best wel opmerkelijk toch? Regels zijn er om na te leven (normaal gesproken).

Het is dus wel erg raar dat de politiek zich druk maakt over het salaris van een topfunctionaris die goedgekeurd is door haar eigen aandeelhouders maar niks doet tegen het overschrijden van de zelf vastgestelde norm bij de (semi) publieke sector.

Dit bericht is geschreven door Rechtspraak Reporter Jakko.
Je kunt zijn berichten vinden op deze pagina.

Rechtspraak Reporter Jakko

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven