Juridisch nieuws

Hoge Raad blij met vragen aan EHRM

Hoge Raad
Foto: Chris van Houts

De Hoge Raad is blij met de mogelijkheid om in de toekomst principiële vragen te stellen aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over de uitleg en toepassing van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) en de protocollen bij dat verdrag. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2016 van de Hoge Raad.

Die interactie met het EHRM wordt mogelijk gemaakt door het Zestiende Protocol bij het EVRM, dat door Nederland is ondertekend. De goedkeuringswet wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer.

Door het stellen van zulke vragen vermijdt de Hoge Raad het risico dat hij op eigen gezag een uitleg geeft aan een leerstuk van het EVRM waarover het EHRM geen duidelijk standpunt heeft ingenomen. Alle hoogste nationale rechters kunnen na goedkeuring en inwerkingtreding van dit protocol vragen stellen aan het EHRM.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat de Hoge Raad kiest voor het behandelen van zaken die van belang zijn voor de rechtsontwikkeling en rechtseenheid. De Hoge Raad is terughoudendheid met zaken waarin de Raad geen constructieve rol kan spelen. Hiermee sluit ons hoogste rechtscollege aan bij een internationale tendens.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand