Hoge Raad blij met vragen aan EHRM

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Hoge Raad
Foto: Chris van Houts

De Hoge Raad is blij met de mogelijkheid om in de toekomst principiële vragen te stellen aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over de uitleg en toepassing van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) en de protocollen bij dat verdrag. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2016 van de Hoge Raad.

Die interactie met het EHRM wordt mogelijk gemaakt door het Zestiende Protocol bij het EVRM, dat door Nederland is ondertekend. De goedkeuringswet wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer.

Door het stellen van zulke vragen vermijdt de Hoge Raad het risico dat hij op eigen gezag een uitleg geeft aan een leerstuk van het EVRM waarover het EHRM geen duidelijk standpunt heeft ingenomen. Alle hoogste nationale rechters kunnen na goedkeuring en inwerkingtreding van dit protocol vragen stellen aan het EHRM.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat de Hoge Raad kiest voor het behandelen van zaken die van belang zijn voor de rechtsontwikkeling en rechtseenheid. De Hoge Raad is terughoudendheid met zaken waarin de Raad geen constructieve rol kan spelen. Hiermee sluit ons hoogste rechtscollege aan bij een internationale tendens.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top