Honderd belastingzaken!

Er is reden voor een feest, want ik mocht onlangs voor de honderdste keer een belastingzaak afhandelen. In deze bijdrage vertel ik wat meer daarover.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Deze week stond de teller al op 100 belastingzaken die ik voorbereidde en waarvan ik daarna een concept-uitspraak schreef voor de rechter. Vergeleken met de landelijke cijfers van vorig jaar is dat helaas een druppel op een hete plaat, omdat in 2020 afgerond 40.000 belastingzaken aanhangig werden gemaakt bij de verschillende rechtbanken in Nederland. Dat blijkt uit het jaarverslag van de rechtspraak. Gelukkig sta ik er niet alleen voor, maar werken mijn collegae even hard mee aan het afhandelen van zaken.

Productie en kwaliteit

Nederlandse belastingrechters staan internationaal bekend vanwege de kwaliteit van hun uitspraken. Ik wil graag bijdragen aan die kwaliteit en juist daarom zijn voor mij twee dingen belangrijk. Enerzijds wil ik zoveel mogelijk productiewerk doen, oftewel zoveel mogelijk belastingzaken afhandelen. Anderzijds wil ik kwalitatief goed werk leveren. Wat mij betreft, heeft de kwaliteit vooral te maken met: (1) de juridische correctheid van de uitspraken en (2) de begrijpelijkheid van de uitspraken. Dat betekent dus dat burgers terecht wel of geen gelijk krijgen van de rechter én dat zij bovenal begrijpen waarom zij wel of geen gelijk krijgen.

Publiciteit

Na hard werken is het fijn als uitspraken eindelijk de deur uit gaan. Mijn taak eindigt meestal met het ondertekenen van de uitspraken en het overhandigen van de dossiers aan de rechtbankgriffie. Heel soms laten rechters hun uitspraken publiceren op rechtspraak.nl. Voor dit jaar zijn al twee uitspraken van ‘mijn’ zaken gepubliceerd. Wat ik bijzonder vind is dat juridische auteurs op beide uitspraken commentaar leverden in de vorm van een noot. De kritische feedback in de noten neem ik zeker mee bij het voorbereiden van nieuwe zaken.

Lerend werken

Ik leerde ontzettend veel tijdens de afhandeling van de honderd zaken. Nu leer ik nog steeds. Ik geniet van die mogelijkheid om te leren en zodoende te groeien op de rechtbank. Ik vraag mij af wat ik allemaal zal hebben geleerd na duizend zaken; daarover volgt te zijner tijd een update.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top