Hypotheek afsluiten: deze financiële zaken komen aan bod bij

Delen:

Wat je moet weten over het afsluiten van een hypotheek

Ben je van plan een hypotheek af te sluiten? Een hypotheek is ook wel een lening, waarbij jouw huis het onderpand is. Een huis is een vrij dure aankoop. Doorgaans neem je wel eigen geld voor een hypotheek mee, maar kun je het bedrag van het huis niet in een keer betalen. Daarom sluiten veel mensen een hypotheek af. In dit artikel vertellen we je meer over het afsluiten van een hypotheek en hoe de bank jouw maximale hypotheek bepaalt. Dingen die je absoluut moet weten als je overweegt een hypotheek af te sluiten. Lees snel verder voor meer informatie.

Het aflossen van een hypotheek

De hypotheek is zoals we al vertelden een lening die afgesloten wordt om een deel van de koopprijs van de woning te kunnen betalen. Het is soms ook mogelijk om duurzame maatregelen of een verbouwing in de hypotheek mee te financieren. Het bedrag dat je geleend hebt, betaal je doorgaans binnen een looptijd van 30 jaar terug aan de bank waar de hypotheek afgesloten is. Je lost hierbij maandelijks je hypotheek af. Ook is het mogelijk om jaarlijks een extra bedrag af te lossen. Naast het geld voor de aflossing, betaal je ook rente aan de bank voor de lening. Dit is wat de bank krijgt voor het beschikbaar stellen van hun geld. Maar hoe bepaalt de bank eigenlijk wat jouw maximale hypotheek is?

Hoe de bank je maximale hypotheek bepaalt

Als de bank je maximale hypotheek gaat bepalen, zullen ze in eerste instantie naar het inkomen van jou en eventueel je partner kijken. Wanneer je samen met je partner een huis koopt, is het mogelijk om het inkomen van de persoon die het meest verdient zwaarder mee te tellen. Niet alleen kijkt de bank naar je inkomen, maar ook naar je leeftijd, terugkerende lasten, ouderschapsverlof en het bedrag dat je zelf aan spaargeld kunt inbrengen. Ook wordt de restschuld of overwaarde op een eerdere woning meegeteld. De overwaarde kan via een overbruggingskrediet ook meegenomen worden voor het financieren van je nieuwe huis. De bank zal ook inzicht willen in de maandelijks terugkerende lasten, zoals onder andere schuilden. Stel dat je een hypotheek wilt en bij het BKR geregistreerd bent, dan zal je een lagere hypotheek krijgen. Schulden die bij het BKR staan geregistreerd, zijn onder andere:
– Creditcardschulden
– Partneralimentatie die je moet betalen
– Een doorlopend krediet of persoonlijke lening
– Rood staan bij de bank
– De private lease van een auto
– Een telefoonabonnement, waarbij je de telefoon op afbetaling hebt gekocht

Op basis van onder andere deze informatie besluit de bank hoe hoog je maximale hypotheek wordt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven