Ik ga scheiden, wat moet ik doen?

Delen:

U en uw partner hebben besloten om niet meer samen verder te gaan. Hierdoor moeten jullie samen gaan nadenken over verschillende zaken. Jullie moeten beslissingen nemen over onder andere jullie bezittingen, financiële zaken en eventuele kinderen of huisdieren. Dit kan ontzettend lastig en vervelend zijn. Soms kan het zelfs leiden tot een echtscheiding waarbij een rechter aan te pas moet komen. Er kan dan gesproken worden van een vechtscheiding. Willen jullie samen tot de beste oplossing komen? Schakel dan een mediator in. De mediator is dé aangewezen persoon om jullie te begeleiden tijdens het scheidingsproces.

Hoe kan een scheidingsbemiddelaar u helpen?

Een scheidingsbemiddelaar kan u en uw partner helpen tijdens het scheidingsproces. De scheidingsbemiddelaar is gespecialiseerd in allerlei zaken wat betreft scheiden. De scheidingsbemiddelaar heeft kennis op financieel, juridisch en fiscaal gebied. Tijdens het gesprek worden er afspraken over jullie toekomst gemaakt. Wat gaat er met de woning gebeuren? Of hoe wordt de hypotheek tussen jullie twee verdeeld? En op welke dagen gaan de kinderen naar de andere ouder? Allemaal vragen die waarschijnlijk in u opkomen als u gaat nadenken over uw scheiding. De scheidingsbemiddelaar zal jullie helpen om alle vragen rondom het scheidingsproces te beantwoorden en proberen deze van jullie weg te nemen. Woont u in de omgeving van Amersfoort? En heeft u samen met uw partner besloten om te willen scheiden? Plan een kennismakingsgesprek in bij mediation Amersfoort. Zij helpen u graag om uw scheidingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Een scheiding uitgelegd in zes stappen

U vraagt zich wellicht af hoe een scheiding met een scheidingsbemiddelaar precies in zijn werk gaat. Als eerste wordt er een inventarisatiegesprek ingepland. In dit inventarisatiegesprek worden wensen en financiële mogelijkheden besproken. Na dit gesprek is het duidelijk hoe het financiële plaatje er in de toekomst uitziet. In de tweede stap wordt er een alimentatieberekening uitgevoerd, deze berekening geeft een duidelijk beeld wat jullie beiden in de toekomst kunnen besteden. Vervolgens wordt er een ouderschapsplan opgesteld, dit plan wordt opgesteld als u samen kinderen heeft gekregen. Samen met een kindercoach kan het ouderschapsplan worden opgesteld, de kinderen mogen in dit plan hun wensen en ideeën over de toekomst doorgeven. Het is belangrijk dat uw kinderen ook hun inbreng mogen geven. Dit is belangrijk, omdat kinderen zich tijdens een scheiding graag gehoord en gewaardeerd willen voelen. In de vierde stap wordt het concept van het echtscheidingsconvenant doorgenomen. Op die manier staat alles over de scheiding duidelijk op papier en weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn. In de een na laatste stap wordt de finale check uitgevoerd. In deze stap wordt besproken of jullie het beiden met alle afspraken eens zijn. Als alle afspraken akkoord zijn wordt er een definitief document opgesteld. In de laatste stap komt de tekenafspraak aan bod. Tijdens de tekenafspraak zetten jullie beiden een handtekening onder jullie echtscheidingsconvenant en eventuele ouderschapsplan. Deze documenten worden opgestuurd naar de rechter, de rechter doet vervolgens een uitspraak. Als de rechter een uitspraak heeft gedaan moeten jullie beiden een akte van berusting tekenen. Hierna wordt de scheiding verwerkt in de registers van de burgerlijke stand. Als dit is gebeurd is de scheiding rond en kunnen u en uw ex-partner hopelijk met minder zorgen de toekomst tegemoet!

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven