In welke gevallen is een verborgen camera toegestaan?

Delen:

Wanneer is een spy cam wel en niet verboden?

Ben je benieuwd in welke gevallen een verborgen camera wel is toegestaan? Je weet vast al dat een spy camera ophangen in kleedkamers, hotelkamers, in een toilet of in een sauna verboden is, omdat dit een inbreuk doet op iemands privacy. Wanneer mag er wel een spy camera worden toegepast en onder welke voorwaarden? Wij vertellen het je allemaal in dit artikel over spy cams.

Een gerechtvaardigd belang

Wil je een spy camera van bijvoorbeeld spy shop toepassen, dan is dit alleen toegestaan wanneer er sprake is van een gerechtvaardigd belang. Zo mag een verborgen camera worden ingezet als deze ervoor zorgt dat klanten of personeel van een bedrijf te beveiligen. Het gerechtvaardigde belang zal groter zijn als er vaak gestolen wordt of als er regelmatig wordt ingebroken bij een bedrijf. Toch zijn we er nog niet helemaal, want er zijn meer voorwaarden waar je aan moet voldoen om de spy camera te mogen toepassen. Ook wanneer er sprake is van een gerechtvaardigd belang, moet je onderzoeken of er geen andere mogelijkheden zijn die de privacy van een ander niet schenden. Wanneer je camera’s toepast in jouw bedrijf of winkel, is het verplicht om aan te geven dat je deze gebruikt. Ook moeten er naast cameratoezicht meerdere veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Tevens mogen de beelden slechts 28 dagen bewaard worden of langer mogen bewaard na een incident als bewijsmateriaal.

Uitzondering verborgen spy cams

Er hoeft niet altijd te worden aangegeven dat je cameratoezicht gebruikt. Zo hoef je dit niet aan te geven als je een groot vermoeden hebt dat er op je werk wordt gestolen. Dan is het plaatsen van een spy cam niet verboden, ondanks dat dit de privacy van de werknemer niet ten goede komt. Je bent namelijk wettelijk bedrijfsmateriaal aan het verzamelen voor het strafrecht. Verborgen spy cams mogen slechts tijdelijk worden ingezet en hiervoor geldt dat deze verboden zijn in kleedruimtes en toiletten.

Steeds meer spy cams

We zien dat spy cams steeds meer door particulieren en bedrijven worden gebruikt om hun eigendommen te beveiligen. En dat is zeker logisch, gezien het aantal diefstallen ook toeneemt. Wel raden we je altijd aan de spy cam zo min mogelijk te richten op bijvoorbeeld de tuin of het eigendom van een ander en ook niet teveel op de openbare weg te richten.

Kies jij ook voor een spy camera?

Zie artikel voor context: https://beveiligingnieuws.nl/nieuws/achtergrond-nieuws/hoe-realiseer-je-cameratoezicht-conform-de-privacywet

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven