Inspiratie in de puurste vorm: het verhaal van advocaat Isaac Wright Jr

Delen:

beeld: Depositphotos

Nu de coronacrisis ons bij de lurven heeft, voelen meerderen zich perspectiefloos. Gelukkig bestaan er talloze remedies tegen deze onzekere tijden. Zo ook het verhaal van Isaac Wright Jr. De man die op eigen houtje zijn levenslange gevangenisstraf wist om te buigen in een vrijspraak.

In het rijtje ‘meest inspirerende advocaten’ verdient Isaac Wright Jr. zeker een hoge plek. De beste heer werd geboren in 1962 om vervolgens in 1991 onterecht tot levenslang plus zeventig jaar celstraf veroordeeld te worden. De Amerikaanse rechter was ervan overtuigd dat Wright Jr. een prominente rol had gespeeld in het toenmalige New Yorkse drugscircuit. Wright Jr. – die destijds nul juridische kennis had – ging echter niet bij de pakken neerzitten en besloot terug te vechten. Een gevecht tegen het systeem waarbij Wright Jr. evident de rol van underdog aannam en de Amerikaanse staat de gedoodverfde winnaar zou zijn.

Studerend in de gevangenis

Zodra Wright Jr. onterecht in de gevangenis belandt, heeft hij één doel: vrijkomen. Niemand wil immers vastzitten voor een misdaad die je niet begaan hebt; zo ook Wright Jr. Hij grijpt de Amerikaanse wettenbundels uit de gevangenisbibliotheek en begint te studeren. Uren, dagen en wekenlang bestudeert de jurist in spé de Amerikaanse juridische literatuur. Wanneer zijn medegevangenen relaxen, studeert hij. Wanneer zijn medegevangenen slapen, herhaalt hij de belangrijkste arresten meermaals. Zijn harde werken wordt beloond en hij begint medegevangenen bij te staan in procedures. Dit gaat hem zo goed af dat hij maar liefst twintig zaken wint en daarmee enkele medegevangenen vrijpleit of strafverlaging voor hen bewerkstelligt.

Na verloop van tijd besluit Isaac dat het tij gekeerd moet worden. Met zijn, in de gevangenis vergaarde, juridische kennis vecht hij zijn veroordeling op eigen kracht aan én met succes. In 1998 oordeelt de Supreme Court dat zijn oorspronkelijke veroordeling niet in stand kan blijven. Maar liefst zeven jaar heeft onze protagonist onschuldig vastgezeten. Vervolgens wordt er een onderzoek ingesteld naar de figuren die hem achter slot en grendel kregen. De aanklager – die op het punt staat opgepakt te worden – pleegt uiteindelijk zelfmoord. De rechter – schijnbaar ook verwikkeld in het complot – wordt wel opgepakt en veroordeeld. Meerdere agenten verdwijnen uiteindelijk ook achter slot en grendel.

geef nooit op

In 2002 lukt het Isaac Wright Jr. om zijn bachelorsdiploma te halen. Vervolgens behaalt hij in 2008 zijn kwalificaties om als advocaat te mogen starten maar de New Jersey’s Bar Association besluit om negen jaar lang onderzoek te doen naar zijn persona. In 2017 is het dan eindelijk zo ver en mag Isaac Wright Jr. zichzelf officieel ‘advocaat’ noemen. Hedendaags is Wright Jr. strafrechtadvocaat bij een prominent advocatenkantoor in New Jersey. Deze reis duurde zesentwintig jaar lang waarvan Isaac maar liefst zeven jaar heeft vastgezeten. Een reis waarbij tegenslagen constant opdoken om Isaac het leven moeilijk te maken. ‘Hard werken loont’ en ‘geef nooit op’ zijn de gezegdes die hier hun waarheid maar weer eens bewijzen.

Het kostte Isaac maar liefst zeven jaar om zijn doel te bereiken: vrijkomen en naamzuivering. Wat destijds een onmogelijke zaak leek, werd in 1998 realiteit. De grote vraag is nu natuurlijk: Wat is je doel? Hoe ga je om met je tegenslagen? Je zult ongetwijfeld geraakt zijn door de coronapandemie. Accepteer je dat ene probleem dat je wellicht voor het leven tekent? Of sta je op en vecht je als een leeuw om het tij te keren?

De keuze is aan jou.  (PS: nog een kijktip – de serie ‘For Life’ uit 2020 is gebaseerd op zijn leven)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven