It’s the Most Wonderful Time of the Year Again

Het is weer december. Normaal gesproken de tijd van het jaar waarin kerstborrels op het werk plaatsvinden en de alcohol rijkelijk vloeit. Niet zelden leidt dit tot wangedrag van de werknemer. In deze column een terugblik naar voorgaande jaren én wat we dit jaar in deze bijzondere tijden van corona kunnen verwachten.

Delen:

It’s the Most Wonderful Time of the Year again

Arbeidsrechtelijke consequenties

De afgelopen jaren heeft een aantal situaties de revue gepasseerd, die laten zien wat je als werknemer vooral níet moet doen op de kerstborrel. Zo is het geen goed idee om onder invloed van alcohol ruzie te gaan maken met je werkgever. Een metselaar maakte het zelfs zo bont dat hij zijn werkgever aan het einde van de avond op wachtte en aanviel. Uiteindelijk moesten collega’s inspringen om te verhinderen dat de metselaar de werkgever zou slaan. Het incident leidde tot een ontslag op staande voet na een dienstverband van 25 jaar. Terecht, volgens het hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2016:9871). Nu het algemeen bekend is dat alcohol ontremmend werkt, was de metselaar zelf verantwoordelijk voor zijn gedrag.

Ook is het geen goed idee om na een gezellige avond met je collega’s beschonken achter het stuur te kruipen. De werknemer – die nota bene chauffeurs coachte om veiliger te rijden − veroorzaakte hierdoor een verkeersongeval en werd op staande voet ontslagen (ECLI:NL:GHARL:2018:2479).

Soms loopt het wangedrag van een werknemer met een sisser af. Zo kwam een werknemer die tijdens de kerstborrel tegen zijn collega zei dat ze “niets” was, er vroeger beter uitzag én zelfs meerdere keren haar billen betastte, er goed vanaf. Hoewel het gedrag van de werknemer werd gekwalificeerd als verwijtbaar, achtte de kantonrechter Amsterdam een ontslag op staande een te verstrekkend middel gelet op de financiële gevolgen en een dienstverband van bijna veertig jaar (ECLI:NL:RBAMS:2018:3327). Ook een bankmedewerker van de ABN AMRO hield er slechts een kater aan over. De bankmedewerker was handtastelijk geweest richting meerdere collega’s waarbij hij zelfs een collega haar oor likte. De gedragingen leverden volgens de kantonrechter Amsterdam naar objectieve maatstaven geen dringende reden voor een ontslag op staande voet op (ECLI:NL:RBAMS:2016:9934). Dit had er onder andere mee te maken dat het incident plaatsvond in een druk bevolkt café, de bankmedewerker voor iedereen zichtbaar dronken was, alsmede dat de collega de bankmedewerker relatief eenvoudig van zich af heeft kunnen schudden door naar de wc te gaan.

Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Met de huidige lockdown zal een kerstborrel op het werk niet gauw plaatsvinden, maar eerder digitaal. In een digitale meeting kunnen werknemers echter ook vergeten dat ze zich bevinden in een professionele omgeving. Een pijnlijk voorbeeld deed zich voor bij een bekende Amerikaanse journalist die tijdens een videovergadering een seksuele handeling verrichtte met − laten we zeggen – ‘de verkeerde muis’. De journalist was in de veronderstelling dat zijn camera uitstond, maar dit bleek niet het geval te zijn. Ook een Argentijnse parlementariër had tijdens een digitale zitting niet door in beeld te zijn toen hij de borsten van zijn vrouw een kus gaf. Hoewel soortgelijke gebeurtenissen zich tot nu toe nog niet in Nederland lijken te hebben voorgedaan, laat het wel zien dat ook bij een digitale meeting een en ander behoorlijk uit de hand kan lopen.

Met medewerking van Lucine Meijers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven