Jasper Nooren (HBN Law & Tax) over vliegende keeps op Curaçao

Student-stagiair van de week is Jasper Nooren. Jasper liep stage bij HBN Law & Tax op Curaçao. Op Curaçao verdiepen advocaten zich vaak niet in één onderwerp, maar zijn ze een soort van vliegende keep. “Je krijgt als stagiair dus allerlei opdrachten binnen.”

Delen:

Jasper Nooren (23) studeert rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Hij verwacht in juli 2022 af te studeren. Hij liep een kantoorbrede stage van maart tot en met april 2022 bij HBN Law & Tax op Curaçao.

Een stage in Curaçao! Dat is leuk! Hoe ben je daar gekomen?
Ik heb als kind twee jaar op Curaçao gewoond. Mede hierdoor schreef ik in mijn bachelor, waaronder mijn scriptie, veel over het Koninkrijk. Om enerzijds toch weer Curaçao te herontdekken en anderzijds om in ‘het echt’ mee te maken hoe het recht op de eilanden in elkaar steekt, besloot ik om op Curaçao stage te lopen.

Wat waren je verwachtingen vooraf? Bijvoorbeeld wat betreft cultuurverschillen?
Ik had veel om me heen gehoord dat het er iets rustiger aan toegaat op Curaçao. Maar dat vond ik bij HBN Law & Tax niet het geval. Iedereen doet daar zijn best en zet zich voor honderd procent in. Buiten HBN Law & Tax was dit wel anders. Zo kreeg ik bijvoorbeeld pas toen ik op het vliegveld stond, te horen dat mijn huisbaas me toch niet kon ophalen. Of dat het mij drie dagen duurde voordat ik mijn huurauto eindelijk in ontvangst kreeg.

Is werken in Curaçao heel anders dan in Nederland?
Ik vind werken op Curaçao niet anders dan in Nederland. Het enige verschil is dat advocaten zich op Curaçao vaak niet verdiepen in één onderwerp, maar een soort van vliegende keep zijn. Je krijgt als stagiair dus allerlei opdrachten binnen. Je kan één opdracht over het bestuursrecht en één opdracht over het erfrecht gelijktijdig hebben lopen.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?
De sollicitatieprocedure verliep prettig. Ik kreeg snel antwoord van HBN Law & Tax. Hierna was er een sollicitatiegesprek gehouden en vrij snel hierna hoorde ik dat ik stage mocht lopen. Er was geen assessment.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Het meegaan ter zitting was toch een onvergetelijke ervaring. Ik had al gewerkt aan opdrachten waarvan de onderwerpen op de zitting werden besproken. Hierdoor kon ik de zitting makkelijker volgen. De discussie tussen de advocaten onderling en met de rechter waren ook erg interessant om te volgen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Ik heb de neiging overal ‘ja’ op te zeggen. Op een gegeven moment had ik zeven lopende opdrachten. Hierdoor leerde ik wel het belang van eerder ‘nee’ zeggen. Verder had ik graag wat meer Papiaments geleerd.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?

Mijn grootste blunder was het vragen naar de IT-medewerker van HBN Law & Tax om er later achter te komen dat ik geen internetverbinding had omdat de internetkabel er niet goed in zat. Zo blijkt toch maar weer dat deel zijn van een jongere generatie je niet gelijk erg handig met elektronica maakt.

Mijn grootste succes was tijdens mijn laatste dag van de stage. Ik was erg bang dat ik tijdens mijn stage niet goed mijn werk deed, maar op de laatste dag kreeg ik van een paar advocaten te horen dat ze mijn aangeleverde werk erg nuttig vonden. Hierdoor bleek van mijn vrees gelukkig niets waar te zijn.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ik heb er een positief beeld van de advocatuur aan overgehouden. Ik zit er zeker over na te denken om de advocatuur in te gaan. Nu ben ik benieuwd hoe de advocatuur zich verhoudt op Curaçao met de advocatuur in Nederland en daarom zal ik ook in Nederland stage gaan lopen.

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven