Journalistenvakbond mag zich voegen in hoger beroep Royce de Vries / AD

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de journalistenvakbond NVJ en het Persvrijheidsfonds toegelaten in het hoger beroep naar aanleiding van het kort geding dat Royce de Vries en de Amsterdamse Orde van Advocaten aanspanden tegen het AD. Dit ondanks het feit dat het hier niet om een ‘collectieve actie’ gaat.

Delen:

gerechtshof adam
Het Gerechtshof in Amsterdam (foto: de Rechtspraak)

Dat blijkt uit de uitspraak die het Hof hierover op 15 februari deed. De NVJ en het Persvrijheidsfonds vorderden dat zij zich in de zaak mochten voegen aan de kant van DPG, de uitgever van het AD. NVJ wil in de zaak opkomen voor de belangen van journalisten in het algemeen, en voor haar leden. Ook het Persvrijheidsfonds komt op voor zijn achterban van journalisten.

In een brief stellen de partijen met grote zorg kennis genomen te hebben van het gepubliceerde vonnis in de procedure die Royce de Vries en de Orde van Advocaten bij de Rechtbank Amsterdam hebben aangespannen tegen het AD en DPG Media. “De persvrijheid en de openbaarheid van de rechtspraak worden hier in grove mate ingeperkt, zonder ook maar de geringste mogelijkheid tot inzicht in de argumenten, laat staan controle op de procesgang.”

Toestemming

Het hof heeft de deelname van NVJ en Persvrijheidsfonds aan het kort geding nu toegestaan. Ze beslist dat de twee partijen voldoen aan de ontvankelijkheidseisen voor een collectieve actie in kort geding. Een door de Orde van Advocaten genoemde omstandigheid dat de hoofdzaak geen collectieve actie is, staat niet in de weg aan toelating van NVJ en Persvrijheidsfonds als aan de zijde van DPG gevoegde partij.

Verbod

Advocaat Royce de Vries, de zoon van de vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries, spande het kort geding aan vanwege een geplande, verdere publicatie door het AD op basis van geluidsopnames. Vermoed wordt dat de opnames zijn gemaakt door zijn vader. Daarop verbood de Amsterdamse rechtbank het AD de publicatie van een nieuw verhaal. De voorzieningenrechter concludeerde enkele weken terug in zijn uitspraak in kort geding dat de belangen van de eiser en de orde zwaarder wegen dan het belang van de persvrijheid. Daarmee bedoelde ze ‘de bescherming van de rechten van anderen’ en het ‘voorkomen van verspreiden van vertrouwelijke mededelingen’.

Omkoping

Eerder had het AD al een verhaal gepubliceerd naar aanleiding van de opnames, over mogelijke omkoping van een justitiemedewerker door ex-strafrechtadvocaat en de inmiddels door deze affaire als BNNVARA-presentator gestopte Khalid Kasem. De voormalige kantoorgenoot van Peter R. de Vries ontkent de beschuldigingen die via het artikel zijn geuit.

Het gerechtshof in Amsterdam meldt dat het spoedappèl in deze zaak zal worden behandeld op 19 februari.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven