Juridisch huisarts in de tropen

Delen:

In oktober 2016 lanceerde VanEps Kunneman VanDoorne in samenwerking met Workspot Curaçao ‘Legal Spot’. Een maandelijks spreekuur met gratis juridisch advies voor start-ups op Curaçao. Tijdens dit spreekuur kunnen de startende ondernemers die zijn aangesloten bij Workspot – met of zonder afspraak – bij mij en mijn collega’s binnenlopen met allerlei vragen over hun onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het oprichten van een vennootschap, het aanvragen van een vestigingsvergunning of het opstellen van standaardcontracten, zoals algemene voorwaarden of een service level agreement. Ik ben tijdens die spreekuren dus een soort juridische huisarts. Voordat ik de overstap maakte naar de Cariben deed ik hier al ervaring mee op in Utrecht en Amsterdam. Toen ik de kans kreeg om de kennis die ik toen heb opgedaan ook op Curaçao in de praktijk te brengen, heb ik deze enthousiast aangegrepen.

Laagdrempelig juridisch advies

Net als in Nederland zijn de meeste (startende) ondernemers op Curaçao in eerste instantie niet bezig met de juridische kanten van hun onderneming. Het draait in de beginfase immers vooral om het ontwikkelen van een product of dienst, de toetreding tot de markt en het aantrekken van kapitaal. Ondertussen moeten de kosten uiteraard tot een minimum beperkt blijven en zal de ‘cash out’ zich beperken tot het hoogst noodzakelijke. In de perceptie (en wellicht realiteit?) van start-ups passen advocaten slecht in dit plaatje.

Legal Spot speelt hierop in door laagdrempelig juridisch advies te bieden. De ondernemers zelf zijn gebaat bij ‘juridische mapping’. Zo krijgen ze een beter beeld van hun stakeholders en de verschillende rechtsverhoudingen binnen hun bedrijf. Ook geeft het ze inzicht in de bedrijfsrisico’s en persoonlijke risico’s die ze lopen en hoe ze deze kunnen beperken en afdekken. Naast deze onderwerpen kreeg ik ook veel vragen over de geldigheid van (online) algemene voorwaarden, het verzamelen en beheren van persoonlijke data en bijvoorbeeld het vestigen van een onderneming in de E-zone van Curaçao. Dat is een economische zone voor op export gerichte bedrijven, die zijn onderworpen aan een zeer voordelig belastingregiem.

Voor VanEps Kunneman VanDoorne is het daarnaast interessant om een thermometer te hebben in de Curaçaose ondernemingsgemeenschap. Cliënten vragen in toenemende mate om een andere vorm van samenwerking tussen hun organisatie en advocatenkantoren. Legal Spot biedt ons een platform om daarin meer inzicht te krijgen. We ontdekken wat er leeft en waar er behoefte aan is

De uitdagingen voor Curaçaose start-ups

Curaçaose ondernemers kijken vaak over de eilandgrenzen heen. Dit ligt ook voor de hand, gezien de geografische ligging van Curaçao en de verbindingen met zowel andere Caribische eilanden als Zuid-Amerika. Dit brengt op juridisch vlak veel uitdagingen met zich mee, omdat elk (ei)land een ander rechtssysteem heeft met haar eigen wetten en eigenaardigheden.

Daarnaast staan startende ondernemers op Curaçao voor een grote uitdaging met betrekking tot het aantrekken van kapitaal en toegang tot kennis. Met name vergeleken met startende ondernemers in Nederland. Vooral in steden zoals Amsterdam is een waar ecosysteem ontstaan rondom start-ups, inclusief kweekvijvers zoals ‘bootcamps’ en ‘accelerators’. Hieromheen hebben zich verschillende adviseurs verzameld en langs de zijlijn zijn ook veel private investeerders te vinden. Hiermee vergeleken staat de startupwereld van Curaçao nog in de kinderschoenen.

In de VS en Europa wordt al volop ingespeeld op de behoeftes van start-ups. De enthousiaste reacties op Legal Spot hebben ons laten zien dat er ook op Curaçao, zowel bij start-ups als scale-ups, behoefte is aan laagdrempelig én hoogwaardig juridisch advies. Een prima uitgangspunt om daar als advocaat in de Cariben mee aan de slag te gaan!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven