Juridische beroepsgroepen spreken hun zorgen uit over situatie in Oekraïne

Vertegenwoordigers van de advocatuur, het notariaat, de rechtspraak en de gerechtsdeurwaarderij hebben zich nadrukkelijk uitgesproken tegen de gewelddadigheden in Oekraïne, en hulp aangeboden aan hun Oekraïense collega’s.

Delen:

Juridische beroepsgroepen spreken hun zorgen uit over situatie Oekraïne - Mr. online
Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

Zo heeft de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), samen met ruim veertig Europese balies, een scherpe veroordeling uitgesproken over de invasie door Rusland van Oekraïne. Daarmee wordt de rule of law met voeten getreden, aldus de NOvA. De advocaten roepen op om dit fundamentele beginsel van nationaal en internationaal recht te respecteren.

Steun

Woensdag 1 maart hebben algemeen deken Robert Crince le Roy en Jeroen Soeteman (lid van de algemene raad) via Zoom gesproken met de waarnemend deken van de balie van Oekraïne. Volgens de Nederlanders was dat “een indringend gesprek, waarin wij ons medeleven hebben betuigd en gevraagd hebben hoe het gaat en besproken wat wij kunnen doen”. De NOvA zal nu op korte termijn met de Nederlandse balie in gesprek gaan om te bespreken hoe de nodige steun kan worden geboden aan diegenen die door deze situatie zijn en worden getroffen, waaronder in het bijzonder de 70.000 leden van de balie in Oekraïne. Ook de opvang van vluchtelingen en het faciliteren van de nodige juridische bijstand aan hen heeft de uitdrukkelijke aandacht van de NOvA.

Notarissen

De Raad van notarissen in Europa (de CNUE) heeft in een brief aan de president van het Oekraïense notariaat haar steun uitgesproken aan de notarissen en hun families in Oekraïne. Ook de CNUE roept nationale regeringen en Europese instituties op om de vijandigheden in Oekraïne te stoppen, vrede te herstellen en de rechtsstaten op het Europese continent te waarborgen. In deze brief, ondertekend door CNUE-voorzitter Giampaolo Marcoz, laat de raad weten zeer bezorgd te zijn over de situatie in Oekraïne. “We zijn getuigen van een tragedie die niemand wil en waarvan we dachten dat deze zich niet meer in Europa zou voordoen.” Marcoz roept het Oekraïense notariaat op niet te twijfelen de CNUE om assistentie of humanitaire hulp te vragen als dat nodig is.

Rechtspraak

Ook de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak heeft ‘met grote zorg’ kennisgenomen van de situatie in Oekraïne. In navolging van de International Association of Judges (IAJ) doet de NVvR een dringend beroep op Rusland om troepen terug te trekken en conflicten te beslechten volgens de internationaal erkende regels van internationaal recht.

Gerechtsdeurwaarders

In zijn column gaat waarnemend voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, Sjef van der Putten, ook in op de opgelegde sancties. Van der Putten heeft overlegd met het ministerie van Justitie en Veiligheid, en contact gehad met de European Union of Judicial Officers (UEHJ) om te komen tot een centrale richtlijn voor tenuitvoerleggingsautoriteiten binnen de EU. Naar aanleiding daarvan zijn alle gerechtsdeurwaarders van Nederland geïnstrueerd op welke wijze ze moeten omgaan met de opgelegde sancties. De gerechtsdeurwaarder heeft te maken met partijen op de sanctielijst, zowel als verzoeker of verweerder, of omdat die partij rechthebbend is op saldo in de door de gerechtsdeurwaarder aangehouden kwaliteitsrekening.

Ambtshandelingen

Als een gerechtsdeurwaarder een opdracht ontvangt tot het verrichten van een ambtshandeling ten laste of ten gunste van een partij op de sanctielijst, moet hij de minister van Justitie en Veiligheid daarvan in kennis stellen. De minister kan de gerechtsdeurwaarder aanzeggen dat die ambtshandeling in strijd is met volkenrechtelijke verplichtingen (op grond daarvan moet Nederland de sancties handhaven) en dat de gerechtsdeurwaarder daartoe niet bevoegd is. Daarnaast moet de gerechtsdeurwaarder het ook melden als hij eerder een ambtshandeling voor een partij op de sanctielijst heeft verricht waardoor nu nog geld wordt geïncasseerd of door de gerechtsdeurwaarder wordt gehouden. “Gerechtsdeurwaarders dienen niet te acteren tot van de autoriteiten bevestiging is gekregen”, aldus Van der Putten. Het ministerie heeft daarvoor een spoednummer ingericht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven