Juridische professionals in een digitaliserende wereld

Hoe staat het ervoor met de beroepsethiek van juristen en met het functioneren van juridische beroepsgroepen in de rechtsstaat? En wat betekent digitalisering voor het rechtssysteem en voor de professionele idealen van juristen? Hierover gaat de International Legal Ethics Conference (ILEC) 2024, die van 17 t/m 19 juli plaatsvindt aan de UvA.

Delen:

De International Legal Ethics Conference (ILEC) van dit jaar is de tiende editie van de toonaangevende, internationale conferentie, en het is de eerste keer dat deze wordt gehouden in Nederland. De organisatie is in handen van het Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice van de UvA.

Het overkoepelende thema van de conferentie is digitalisering in de rechtspraktijk. ‘Over dat thema is veel te doen’, vertelt conferentiedirecteur en UvA-hoogleraar Rechtsfilosofie en Beroepsethiek Iris van Domselaar. ‘Zo is onafhankelijkheid bijvoorbeeld een belangrijk uitgangspunt van klassiek juridische instituties en van de beroepsethiek van individuele juristen. Maar door de toenemende digitalisering ontstaat er juist een grote mate van afhankelijkheid van juristen ten opzichte van machines, en daarmee ook van legal tech- bedrijven en ICT’ers. Hoe kunnen we in een dergelijke context de institutionele en professionele onafhankelijkheid begrijpen en borgen?’

Het gaat tijdens de conferentie niet alleen over wat digitalisering betekent voor de werkprocessen van juristen en hun beroepsethiek, maar ook voor de toegang tot het recht. De opening wordt verricht door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.

Keynote-sprekers zijn:
–    Mr. Jeroen Soeteman, bestuurslid van de Nederlandse Orde van Advocaten
–    Prof. dr. Natali Helberger, universiteitshoogleraar Recht & Digitale Technologie aan de UvA
–    Dr. Sam Muller, oprichter en directeur van het Hague Institute for Innovation of Law (HiiL)
–    Prof. dr. John Morison, hoogleraar Jurisprudentie aan Queens University Belfast

Rechterlijke onafhankelijkheid

Naast keynote-lezingen en tal van workshops is er een rondetafelgesprek gericht op rechterlijke onafhankelijkheid. De focus ligt daarbij op de lessen die getrokken kunnen worden uit het Poolse rechtsstatelijke verval dat het afgelopen decennium zichtbaar werd. In een tweede rondetafelgesprek is het onderwerp de klimaatcrisis en de rol van juristen in klimaatzaken.

Het congres is gericht op wetenschappers, juridische professionals, alumni en studenten.

Kijk hier voor meer informatie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven