Juriste begint proefproces tegen BTW-nummer

Delen:

Isabelle WárlámDe Amsterdamse juriste Isabelle Wárlám (Wárlám Legal) begint een proefproces tegen het haar toegekende BTW-nummer. Wárlám is erop tegen dat het BTW-nummer van eenmanszaken het BSN (burgerservicenummer) bevat. “Het BSN is bedoeld voor het verkeer met de overheid, het BTW-nummer voor het contacten tussen private partijen.”

Naast dit principiële bezwaar heeft ze ook een argument van praktische aard. “Dit vergroot risico’s op misbruik,” zegt de juriste die is gespecialiseerd in privacy en e-commerce. “Er zijn organisaties die met alleen een BSN en een geboortedatum genoegen nemen.” Ze heeft van het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en – fouten (CMI) begrepen dat het BSN een rol speelt bij identiteitsfraude.

Wárlám ving met een eerder bezwaar bot bij de Belastingdienst, omdat die de toekenning van een BTW-nummer niet beschouwt als een voor bezwaar vatbare beschikking.

“Nu ga ik een andere weg bewandelen,” zegt de juriste. Ze dient bij de Belastingdienst een correctieverzoek in op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens. “Op grond van deze wet mag een persoonsnummer als het BSN alleen gebruikt worden als daarvoor een wettelijke basis is. En dat is hier niet zo.”

Als de Belastingdienst niet aan haar correctieverzoek voldoet, kan de Autoriteit Persoonsgegevens bemiddelen. Weet zij haar gelijk te halen, dan krijgt Wárlám een nieuw BTW-nummer. Bovendien maakt ze dan de weg voor meer zzp’ers vrij om een ander BTW-nummer te eisen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven