Juristen in de gemeenteraad (vervolg): zijn ze verkozen?

De verkiezingsstrijd is gestreden, de stemmen zijn geteld: de samenstelling van de gemeenteraden voor de komende vier jaar is bepaald. Duizenden lokale volksvertegenwoordigers kunnen met een kakelvers mandaat aan de slag. Ook de drie juristen die Mr. onlangs sprak over hun kandidatuur, hebben ieder een zetel in de raadszaal weten te bemachtigen.

Delen:

Depositphotos_11949316_S-b532955b
foto: Depositphotos

Bisar Çiçek, Anna van Popering-Kalkman en Ger Vermeulen: drie kandidaat-raadsleden in diverse delen van het land, namens uiteenlopende partijen, van verschillende generaties bovendien. Maar desalniettemin met een belangrijke overeenkomst: ze zijn alle drie jurist en willen die expertise maar wat graag inzetten voor hun gemeente. Mr. sprak hen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 t/m 16 maart over onder meer de behoefte aan juristen in de raad. “Daar heeft je juridische fijnzinnigheid gewoon heel veel meerwaarde.” Hoe zijn ze uit de strijd gekomen?

Bestendigen

Çiçek wist de twee zetels van de PvdA in de Moerdijkse gemeenteraad te bestendigen. Het stemmenaantal nam onder zijn lijsttrekkerschap zelfs met een kwart toe, al leverde dit geen zitplaats op voor een extra sociaaldemocraat in de raadszaal. “Alle kiezers, bedankt!”, schrijft de advocaat bij Schouten Legal te Breda op Twitter. Het wordt alweer de derde termijn in de raad voor de jonge Brabander.

Coalitiedeelname?

Ook Van Popering-Kalkman stond garant voor zetelbehoud en lichte stemmenaanwas. Als lijstaanvoerder wist ze het zetelaantal van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Gouda op vier te houden. Daarmee ligt coalitiedeelname opnieuw voor de hand, net als in de afgelopen periode. Maar tot het college zal Van Popering zelf hoogstwaarschijnlijk niet toetreden: de advocatuur is haar veel te lief. De partner bij Bos Van Eck te Gouda wil als raadslid een verschil blijven maken. Die combinatie bevalt al acht jaar uitstekend, al is het aanpoten.

Rechter weet raad

Geheel nieuw in de raad is Ger Vermeulen. Tot voor kort was hij rechter, een rol die hij niet verenigbaar achtte met een politieke functie – “de scheiding der machten vind ik een waanzinnig belangrijk element in ons land.” Of hij het zou redden, was nog best spannend, als vijfde op de Almelose VVD-kandidatenlijst. De fractie verloor één van haar zes zetels, werd daarmee evenwel alsnog de grootste en mag dus gaan profiteren van Vermeulens schat aan juridische ervaring.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven