Kabinet negeert motie-Omtzigt, docent komt met wetsvoorstel vergisrecht

De Tweede Kamer nam in 2021 een motie aan om met wetgeving te komen die ervoor zou zorgen dat een administratieve vergissing van een burger niet direct leidt tot juridische consequenties, zoals het verlies van een toeslag. Daadkrachtige vervolgstappen bleven echter uit. Rens Koenraad, docent bestuursrecht aan de Tilburgse universiteit, is daarom zelf aan de slag gegaan en komt met een initiatiefvoorstel.

Delen:

Depositphotos_6187428_S

Een vinkje vergeten of een formulier een dag te laat insturen: dergelijke vergissingen zou niet mogen leiden tot ingrijpende juridische gevolgen. Dat was de strekking van de motie met als motto ‘Nooit meer toeslagenschandaal’ die Pieter Omtzigt in november 2021 indiende in de Tweede Kamer. Met een grote meerderheid werd de motie aangenomen: er moest wetgeving komen waarin het zogeheten vergisrecht zou worden vastgelegd, om burgers beter te beschermen.

Zand in de motor

Rens Koenraad constateert echter op LinkedIn dat er na die succesvolle motie wat zand in de motor is gekomen: “Het kabinet presenteert enkele mooie plannen, maar ziet het #vergisrecht – in de door Omtzigt voorgestane zin – over het hoofd.” Daarom werkte hij de afgelopen tijd geheel op eigen initiatief aan een wetsvoorstel waarin het vergisrecht is geregeld.

Feedback

Koenraad presenteert niet alleen zijn initiatiefvoorstel, maar vraagt ook actief om feedback en suggesties ter verbetering. Binnenkomende opmerkingen zullen worden gebruikt om het voorstel verder te polijsten. “Over enkele maanden wil ik mijn voorstel en de openbare reacties met deskundigen bespreken tijdens een bijeenkomst,” zo voegt Koenraad toe.

Doel is om te komen tot een optimaal wetsvoorstel dat burgers zo goed mogelijk beschermt: “Op die wijze kunnen burgers binnen afzienbare termijn beter worden beschermd tegen bestuursorganen die kleine vergissingen afstraffen met zware sancties op basis van een ‘alles-of-niets-lijn’.”

Initiatiefvoorstel

In Den Haag zijn de inspanningen van Koenraad niet onopgemerkt gebleven. CDA-kamerlid Inge van Dijk heeft Koenraad naar eigen zeggen al toegezegd het initiatiefvoorstel, zodra het gereed is, te zullen indienen in de Tweede Kamer. Daarmee is er een reële kans dat Koenraads voorstel op termijn daadwerkelijk zal uitgroeien tot wetgeving.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven