Kan er straks wel ‘gevroemd’ worden in Zandvoort? Zeker nog geen gelopen race!

Delen:

Na maandenlange speculaties werd op 14 mei jongstleden duidelijk dat de Formule I terugkeert naar Nederland. In mei 2020 hopen veel Nederlanders grootheden als Lewis Hamilton en Max Verstappen te zien op het circuit van Zandvoort. Althans, als alles volgens plan verloopt.

Er zijn namelijk nog grote hindernissen te nemen voordat de Formule 1 daadwerkelijk kan starten volgend jaar. In dit blog schets ik de huidige stand van zaken. Ik hoop in ieder geval dat Max nog niet is begonnen met de opnames van nieuwe Jumbo-commercials.

Een van de grootste hindernissen op dit moment is het stikstofbesluit van de Afdeling bestuursrechtsspraak van de Raad van State (‘de Afdeling’). De Afdeling oordeelde in mei 2019 dat het Nederlandse programma om stikstof terug te drinken niet voldoet aan de Europese regels. Allerlei bouwprojecten staan sindsdien op losse schroeven.

Maar niet alleen bouwprojecten vallen onder dit besluit, ook evenementen zoals de Formule 1. Afgelopen zondag gaf minister Bruins aan dat het kabinet er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat de Formule 1 in Zandvoort doorgaat. Bruins gaf toe dat er nog allerlei (belangrijke) vergunningen aangevraagd dienen te worden, maar dat de provincie Noord-Holland hard bezig is om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Om ministers Bruins te citeren: “Heel Nederland kijkt ernaar uit en het zou fantastisch zijn als we ‘vroem’ horen op 3 mei volgend jaar.” Op 23 september werd duidelijk dat als het aan de ChristenUnie ligt, de Formule 1 in Zandvoort niet doorgaat als dit een strijdigheid oplevert met het stikstofbesluit. Een interessante opvatting van nota bene een coalitiepartij. Het is dus nog maar de vraag of er straks echt ‘gevroemd’ kan worden in Zandvoort.

Maar er is meer. De werkzaamheden die het circuit van Zandvoort gereed moeten maken voor de Formule 1 zijn kortgeleden gestart (denk aan het bouwen van extra tribunes en ontsluitingswegen). Natuur- en milieuorganisaties en de stichting Rust bij de Kust hebben inmiddels voorlopige voorzieningen aangevraagd bij de rechter. De bestuursrechter in Haarlem zal zich zeer binnenkort buigen over deze zaak. De inzet: het stilleggen van alle huidige werkzaamheden. Niet alleen worden de bestaande vergunningen aangevochten (worden deze namelijk wel correct nageleefd?), ook de verleende ontheffing door de provincie Noord-Holland wordt aangevochten. Het gaat om een ontheffing om het leefgebied van de beschermde zandhagedis en rugstreeppad aan te tasten.

Het is dus duidelijk dat het nog geen gelopen ‘race’ is dat de Formule 1 ook daadwerkelijk in mei zal starten in Zandvoort. Ik ben heel benieuwd hoe de politiek gaat reageren mocht blijken dat de bestuursrechter de natuur- en milieuorganisaties gelijk geeft. Een dossier om zeker in de gaten te blijven houden!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven