Kim Kardashian: the justice project

Delen:

Wie al langer Keeping Up With The Kardashians volgt weet dat Kim Kardashian zich inzet voor de verbetering van het Amerikaanse rechtssysteem. Daarom is er na 18 seizoenen KUWTK nu ook Kim Kardashian: The Justice Project. Een documentaire waarin dit proces wordt gevolgd.

In 2019 is bekend geworden dat Kim Kardashian al sinds juli 2018 rechten studeert. Dit doet zij door vier jaar lang op een advocatenkantoor stage te lopen. Vanaf het moment dat zij gestart is met haar studie en stage, zet Kim Kardashian zich in om het Amerikaanse rechtssysteem te verbeteren. Zo heeft de zaak van Alice Marie Johnson de aandacht van Kim K. weten te grijpen, waarna zij zich (met een team) voor haar is gaan inzetten. In 2018 heeft Kim Kardashian daarom een gesprek gevoerd met de president, Donald Trump. Dit heeft ertoe geleid dat voor de eerder tot levenslang veroordeelde Alice Marie Johnson gratie is verleend.

Via Twitter liet Kim Kardashian op 6 juni 2018 weten dat zij de ambitie heeft om zich voor meer van dit soort zaken in te zetten. Via KUWTK was te zien dat vele brieven volgden van mensen die hulp vroegen aan Kim Kardashian. Samen met haar team bekijkt zij vervolgens enkele van die brieven en bespreekt de mogelijkheden ervan. Inmiddels is Kim Kardashian erin geslaagd om met haar team ervoor te zorgen dat meerdere onterecht veroordeelden vrijgelaten zijn.

Op zondag 5 april 2020 is de documentaire van Kim Kardashian uitgezonden. In The Justice Project is te zien hoe zij zich inzet om het rechtssysteem te verbeteren. Kim Kardashian is namelijk van mening dat het Amerikaanse systeem niet eerlijk is en in deze documentaire wordt daar aandacht aan besteed. De kijkers worden meegenomen bij een aantal zaken waar destijds aan gewerkt werd. Je kunt de documentaire bekijken via YouTube

Volgen er meer?

Het Amerikaanse rechtssysteem wordt regelmatig ter discussie gesteld. Kritiek dat veelal geleverd wordt, is dat er te zwaar wordt gestraft. Het Amerikaanse rechtssysteem kent minimumstraffen die zij verbinden aan het plegen van een strafbaar feit. Onlangs waren er plannen om het minimum te verlagen, om het strafrecht minder streng te maken. Verder kent Amerikaanse rechtssysteem niet – zoals in Nederland – de toepassing van eendaadse of meerdaadse samenloop. Daardoor kunnen straffen soms wel honderd jaar zijn. Tot slot wordt het grootste gedeelte van de zaken afgedaan door middel van plea bargaining. Dan sluiten de vervolgende instantie en de verdachte – simpel gezegd –  een overeenkomst waarbij de verdachte schuld zal bekennen, waar vervolgens – doorgaans – een lagere straf tegenover zal staan. Hierbij doet de verdachte afstand van een proces bij de rechter. Kritiekpunten hierop zijn onder meer dat het de kans vergroot op veroordeling van onschuldige mensen.

Ik ben erg benieuwd naar eventuele wijzigingen in het Amerikaanse rechtssysteem, en in hoeverre The Justice Project daaraan zal bijdragen. Ik hoop in ieder geval dat nog veel meer onterecht veroordeelden geholpen kunnen worden en dat iedereen een eerlijk proces geboden kan worden.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven