KNMG wil dit jaar nog verbetering medisch tuchtrecht

De artsenfederatie vindt aanscherping van de beroepsregels “hard nodig” en roept de politiek op om nog dit jaar de aangekondigde wijzigingen door te voeren. Maar niet alleen dat: er moet principieel onderzoek komen om het tuchtrecht toekomstbestendig te maken.

Delen:

Depositphotos_8319309_S
foto: Depositphotos

Dat schrijft de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst in haar position paper aan de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Wetenschap en Sport, die 18 januari over het onderwerp debatteerde met minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport (VVD).

Knelpunten

Artsen voelen zich onvoldoende beschermd, stelt de koepel. Tuchtcolleges hebben te weinig oog voor werkdruk en tekorten. “Het systeem laat grote knelpunten zien: klachten kunnen onbelemmerd worden ingediend, terwijl veel klachten ongegrond worden verklaard”, wat leidt tot angst en onzekerheid bij artsen en het professionele handelen negatief kan beïnvloeden.

De KNMG doet daarom een tweeledige oproep. Voor de korte termijn zou gevolg moeten worden gegeven aan de aanbevelingen uit het rapport Toekomstbestendig Tuchtrecht van de Rijksuniversiteit Groningen, dat minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (D66) in mei vorig jaar aanbood aan de Kamer met de toezegging hiermee aan de slag te gaan.

Breedte en diepte

Met het oog op de verdere toekomst wil de federatie een “onderzoek naar tuchtrecht in de breedte”, waartoe direct opdracht verleend zou moeten worden.  Dit verdiepende onderzoek moet dan niet beperkt worden tot het huidige wettelijke kader, maar breed uitgevoerd en afgezet tegen de andere kwaliteits-en klachtsystemen, zoals die uit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Die opent patiënten de weg naar de klachtenfunctionaris en geschilleninstantie. Dit roept volgens de KNMG de vraag op of alle klachten wel naar het tuchtrecht moeten, en of de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd niet een grotere rol toebedeeld zou moeten krijgen bij de indiening van klachten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven