Law in Action

Delen:

Al jaren stoot grootgrutter Action mij tegen de borst. Hoewel het prettig is dat het wasmiddel zo goedkoop is, staat de halve Action vol met prullaria pur sang. Het is, net als de Flying Tiger, een bedrijf dat zo veel onnodigs laat produceren en verkopen dat je je afvraagt hoe het kan dat er nog geen vlek plasticsoep is ontstaan aan de kust voor de Noordzee. Want de Action is ongekend populair in ons kleine landje en daarbuiten.

Bij mijn lokale Action in Tilburg werken zeer vriendelijke medewerkers die mij al meermaals wegwijs hebben gemaakt tussen de wirwar van decoratieve vaasjes, in drie lagen plastic verpakt speelgoed en krakkemikkige tuinstoeltjes. Want gelukkig heeft de winkel ook essentialia als snijplanken, afwasmiddel en pennen: artikelen die een mens soms toch echt nodig heeft. Deze (vaak jonge) medewerkers werken hard en ontvangen in ruil daarvoor het schamele minimumloon dat weinig zoden aan de dijk zet, en sinds 2018 wil Action niet meer onderhandelen over een goede nieuwe cao, zo is te zien op de site van vakbond FNV.

Des te groter was dan ook mijn frustratie toen ik enkele maanden geleden de kop van het AD las: “Dennis op staande voet ontslagen bij Action na stelen plastic tasje van drie cent.” Een medewerker, die na sluitingstijd een tasje had gepakt om zijn gekochte poncho’s in mee te nemen, was vergeten de dag erna het tasje af te rekenen. Nog een dag later ging hij op vakantie. Toen hij twee weken later terug kwam van vakantie, stond nota bene de regiomanager van de Action hem op te wachten: Dennis werd op staande voet ontslagen.

“Bij Action draait het bovenal om mensen”, luidt de website van het bedrijf. Daar heeft Dennis, met een vlekkeloze staat van dienst en twee contractverleningen, denk ik bijster weinig van gemerkt. Hetzelfde geldt voor de caissière die in maart direct werd ontslagen bij een filiaal in Amsterdam omdat ze haar vader personeelskorting had gegeven van nog geen twee euro, een transactie die bovendien was goedgekeurd door haar leidinggevende.

Mijn aversie jegens de Action heeft de afgelopen periode dus logischerwijs een hoogtepunt bereikt. Dennis kwam terecht in de schuldsanering en het was met zijn leeftijd zeker niet makkelijk om aan een andere baan te komen. Maar gelukkig bleek er nog een baken van hoop in de verte: het Nederlandse rechtssysteem.

Want in juli kreeg Action toch een flinke dosis karma geserveerd. Wie had nu verwacht dat de Action, onze nationale hofleverancier van Boeddhabeeldjes, de principes van het Boeddhisme er niet op na zou houden? De rechter liet gerechtigheid zegevieren en stelde beide medewerkers in het gelijk. De Action, die zich zo principieel opstelde over deze verwaarloosbare bedragen, moet beiden nu duizenden euro’s betalen. Als dat geen mooi maatschappelijk voorbeeld van Law in Action is, weet ik het ook niet meer.

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven