Levenslang niet langer levenslang

Delen:

Beeld bij levenslangEen levenslange gevangenisstraf blijft waarschijnlijk niet levenslang. Zowel Trouw als De Telegraaf melden dat staatssecretaris Dijkhoff aan een wetsvoorstel werkt om na 25 jaar te kijken of iemand gratie moet krijgen.

De VVD was daar eerst tegen gekant, maar lijkt nu ook voor een plan van coalitiepartner PvdA zijn om het absolute karakter van de levenslange gevangenisstraf te matigen. Bij gedetineerden die een levenslange celstraf opgelegd hebben gekregen, moet na 25 jaar bekeken worden of ze terug kunnen keren in de maatschappij. Als dat niet kan, wordt de straf omgezet in een celstraf van een maximaal aantal jaar.

Een aanpassing is nodig omdat het Europese Hof kritiek heeft op de straffen in Nederland. Een gevangenisstraf mag namelijk niet uitzichtloos zijn, stelt het Hof. Levenslang straffen zou daarom ‘onmenselijk’ zijn.  Ook Nederlandse rechters hebben kritiek. Volgens De Telegraaf komt Dijkhoff met het wetsvoorstel omdat hij bang is dat rechters geen levenslang meer op willen leggen. Afgelopen zomer zei de VVD nog dat levenslang ook echt levenslang moet blijven.

In de coalitie van VVD en PvdA is er nog wel discussie over. De VVD wil in ruil voor de aanpassing zwaarder gaan straffen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven