Levenslang voor Gökman T.?

Delen:

Het is ongeveer een jaar geleden dat tramschutter Gökman T. vier mensen doodschoot tijdens een aanslag in een Utrechtse tram. Deze week kwam naar buiten dat het OM levenslang tegen hem eist. Volgens het OM is levenslang de enige passende straf in deze zaak. Al snel kwam hier veel kritiek op, maar waarom eigenlijk?

Levenslang was tot een paar jaar geleden in Nederland ook echt levenslang. Tegenwoordig moet er, door nieuwe regelgeving van het EHRM, na vijfentwintig jaar een toetsingsmoment plaatsvinden. Er zal dan vastgesteld worden of iemand nog steeds terecht vastzit of dat de veroordeelde zodanig zijn leven heeft verbeterd dat hij langzaam mag terugkeren in de maatschappij. Op deze manier zou het dus kunnen dat Gökman T. uiteindelijk vrijkomt. Waarom kiest het OM hiervoor?

Een andere optie zou namelijk de langst mogelijke tijdelijke straf, dertig jaar, in combinatie met tbs met dwangverpleging kunnen zijn. Voor deze straf pleit ook de advocaat van Gökman. Tbs kan steeds opnieuw verlengd worden, waardoor het uiteindelijk ook tot ‘levenslang’ kan leiden. Als Gökman dan toch terug zou mogen keren in de maatschappij, is hij in ieder geval wel behandeld. Bij de levenslange straf die het OM eist, zou hij onbehandeld terug kunnen keren in de maatschappij. Herhaling zou dan een groot gevaar zijn.

Op het oordeel van de rechtbank zullen we toch nog even moeten wachten. 20 maart volgt namelijk pas de uitspraak.

 

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven