Juridisch nieuws

Loyens & Loeff compenseert miljoenenfraude ex-partner

Foto Shutterstock

Advocatenkantoor Loyens & Loeff heeft in 2014 miljoenen euro’s betaald om de schade te compenseren die een toenmalige partner met een handlanger heeft aangericht bij vier goededoelenstichtingen. Dit blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

De ex-partner, belastingadviseur René V. (58), staat met de andere verdachte deze zomer voor de rechter. Vanaf 1997 was V. als fiscaal adviseur betrokken bij de oprichting van diverse stichtingen voor goede doelen. Hij was ook voorzitter van de stichtingsbesturen.

Facturen

Tussen 2008 en 2013 heeft hij volgens het Openbaar Ministerie 6,6 miljoen euro van de stichtingen verduisterd, meldt het Financieele Dagblad. V. deed dit door facturen van Loyens & Loeff bij de stichtingen in te dienen.

Ook mede-bestuurder en penningmeester Peter G. (67) zou geld van de stichtingen hebben ontvreemd. In totaal stal G. volgens het OM 2,1 miljoen euro door zijn management-bv nota’s te laten schrijven. De fraude is gepleegd bij vier stichtingen die inmiddels zijn opgegaan in de stichting Dioraphte.

Naar tevredenheid opgelost

Arnold Croiset van Uchelen, de huidige voorzitter van Dioraphte en tevens advocaat-partner bij Allen & Overy, laat weten dat door de regeling met Loyens & Loeff de ‘kwestie naar tevredenheid is opgelost’. Hij zegt dat de advocatenfirma alle bovenmatige facturen van betrokken bestuurders aan de stichtingen heeft betaald. Dat is volgens het FD opmerkelijk omdat medeverdachte Peter G. geen enkele band met Loyens & Loeff heeft.

Een woordvoerder meldt dat Loyens & Loeff inderdaad geen enkele relatie met G. heeft, maar dat gelet op de relatie tussen de stichtingen en het kantoor is besloten om ‘het totaal van de te veel aan de stichtingen in rekening gebrachte bedragen te vergoeden.’ Zowel de stichting als Loyens & Loeff wil verder geen mededelingen doen over de inhoud van de regeling of de precieze hoogte van het betaalde bedrag.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand