‘Maak notariaat toegankelijker voor laaggeletterde en kwetsbare mensen’

Een meerderheid van de notarissen vindt dat het notariaat zich actief moet inzetten om het notariële recht toegankelijker te maken voor laaggeletterden en andere kwetsbare doelgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in oktober uitvoerde onder de leden.

Delen:

‘Maak notariaat toegankelijker voor laaggeletterde en kwetsbare mensen’ - Mr.-online

Ruim 640 notarissen reageerden op de enquête. Driekwart van hen vindt dat het notariaat zich actief moet inzetten om het notariële recht toegankelijker te maken voor laaggeletterden en andere kwetsbare doelgroepen. Iets minder dan de helft (45 procent) ziet daarbij een rol voor zichzelf weggelegd, 54 procent vindt dat de KNB dit maar moet organiseren. Degene die vinden dat extra inzet niet nodig is, zijn van oordeel dat iedere notaris nu al de plicht heeft om te zorgen dat cliënt snapt wat in de akte staat.

Toelichting bij de akte

Een leesbare toelichting maken bij de akte zien veel notarissen als een eerste stap om de toegankelijkheid van het notariaat te verbeteren. Ook is het belangrijk alle correspondentie in eenvoudige taal aan te bieden, gesprekken in een laag tempo te voeren en cliënten zelf veel laten vertellen, en cliënten in de spreekkamer eerst op hun gemak te stellen.

Publieksvoorlichting en opleiding

Ook de KNB zelf kan het nodige doen om de toegankelijkheid te verbeteren. Zo kan de beroepsorganisatie goede informatie geven over notariële dienstverlening naar belangenbehartigers van deze kwetsbare groepen of een publieksvoorlichting ontwikkelen die gericht is op deze doelgroepen. Verdere suggesties van notarissen zijn: het ontwikkelen van een visuele checklist (met plaatjes) voor in de spreekkamer en het ontwikkelen van eenvoudige modellen. Ook zou de KNB een opleiding kunnen verzorgen hoe om te gaan met deze doelgroepen of een opleiding over juridische aspecten van onder meer dienstverlening aan wilsonbekwamen.

Gefinancierde rechtshulp

Bijna 80 procent van de respondenten vindt dat het notariaat gefinancierde rechtshulp moet aanbieden. Bijna 70 procent vindt dat dit moet met behulp van gefinancierde rechtshulp door de overheid en dat het notariaat dit zelf het beste kan organiseren. Een minderheid (12 procent) vindt dat het notariaat de financiële hulp zelf moet organiseren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven