Maarten Feteris over een verontwaardigde docent

Delen:

Zomer 1981

President van de Hoge Raad Maarten Feteris (58) studeerde van 1977 tot 1982 Nederlands recht in Leiden. Later deed hij de avondstudie fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij cum laude afstudeerde. Voor hij in 2008 bij de Hoge Raad belandde, was hij belastingadviseur en partner bij PwC.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
“Wat ik heel positief vond, meteen in het eerste jaar van de studie, was de ontdekking dat het vak zo boeiend is. Het recht houdt zich bezig met ontzettend veel belangrijke aspecten van het dagelijks leven van mensen en ook met de inrichting van de samenleving. Een minder positieve ervaring was het vak bedrijfseconomie. Dat was in mijn tijd nog opgesplitst in bedrijfseconomie 1 en bedrijfseconomie 2. Omdat ik de fiscale avondstudie zo snel mogelijk wilde afronden, deed ik beide vakken tegelijkertijd en de tentamens deed ik op twee dagen na elkaar. Ik weet nog hoe verontwaardigd de docent op de tweede dag reageerde toen hij dat merkte. Hij maakte duidelijk dat dit toch echt niet de bedoeling was. Ik mocht het tentamen overigens wel afmaken en haalde het ook.”

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak en waarom?
“Ik vond internationaal privaatrecht (IPR) een erg leuk vak. Tegenwoordig is er op dat gebied veel meer vastgelegd in de wet en in verdragen, maar toen was het echt pionieren. Aan de ene kant is dit vak heel technisch, maar aan de andere kant is er toch ook de blik op het eindresultaat. En via IPR kom je regelmatig tot toepassing van buitenlands recht, wat je blik verruimt. Er waren geen vakken die ik vervelend vond. Als je je ergens in verdiept, zijn er altijd leuke en interessante kanten aan te vinden.”

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
“In het eerste jaar van de studie in Leiden kreeg ik college algemene inleiding van professor Franken. Dat was heel inspirerend, het recht begon daardoor voor mij te leven. En in Amsterdam heb ik veel vakken gevolgd bij professor Zwemmer, mijn latere promotor. Met groot gemak en nuchterheid doceerde hij omzetbelasting, lokale heffingen en het vak winst. Zeer uiteenlopende vakken, waarin ik ook mondeling tentamen bij hem heb gedaan. Dat waren bijzondere ervaringen, dan gingen we in discussie over recente arresten van de Hoge Raad.”

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
“Ik denk dat mijn curriculum en dus ook mijn beroepservaring nog completer waren geweest als ik ook een tijd in de advocatuur zou hebben gewerkt. Maar mijn werk als belastingadviseur in de procespraktijk was daarmee wel tot op zekere hoogte te vergelijken.”

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
“Dat het verstandig is om je breed te ontwikkelen: op juridisch gebied, maar ook daarbuiten. Juridische problemen waarmee je te maken zult krijgen, zijn vaak maar één aspect van grotere problemen. Ga je dus niet te snel specialiseren in een juridische niche, maar zorg voor een brede blik. Wel is het heel nuttig om daarnaast op een specifiek gebied goed ingewerkt te zijn, daar alles van te weten. In combinatie met een generalistische blik doe je het op zo’n gebied waarschijnlijk nog beter dan degenen die zich helemaal daarin hebben ingegraven.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven