Tiddo Bos (Rijksuniversiteit Groningen) over een staart tussen de benen

Tiddo Bos studeerde af in 2017, en nu, zes jaar later, is hij gepromoveerd. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Tiddo Bos 'toen'

Tiddo Bos is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij ook studeerde (2012-2017). Tijdens zijn studie was hij vier maanden werkstudent bij Loyens & Loeff, twee jaar repetitor en bijna twee jaar student-assistent. In 2017 begon hij aan zijn promotietraject, dat in december 2023 eindigde met de verdediging van het proefschrift ‘De notaris en gelijk oversteken’.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw studie?
Uiteraard maak je in de hoedanigheid van student een en ander mee, maar die dingen zijn niet per se gerelateerd aan mijn studie, dus ik zal mij beperken tot hetgeen de bachelor Notarieel recht en de (onderzoeks)master Functionaliteit van  het recht met zich brachten. De beste herinnering is denk ik de uitreiking van de Propedeuse. Er was een soort prijsuitreiking voor de drie studenten met het beste gemiddelde en ik was de nummer 2. Het was niet zozeer een mooi moment vanwege de aandacht en/of de prijs (500 euro die besteed kon worden aan een studie-gerelateerde reis), maar vooral vanwege het idee dat ik een studie/vakgebied had gevonden dat daadwerkelijk een beetje ‘mijn ding’ bleek te zijn (een zeer geruststellende gedachte, in het bijzonder voor iemand die net met de studie begonnen is). De slechtste herinnering was – en dit klinkt misschien bijzonder, maar hear me out – een onderzoeksverblijf van drie maanden in Zuid-Afrika (Stellenbosch) tijdens mijn master. Het is een fantastische plek waar mijn liefde voor mountainbiken begonnen is, maar het was ook een eerste kennismaking met de eenzaamheid die je kunt ervaren als student in het buitenland. Ik had toen ook circa één jaar een relatie met iemand (die ik overigens leerde kennen vanwege de studie) en ik vond het erg lastig om haar – en ook mijn andere vrienden/vriendinnen uit Groningen – ineens te moeten missen. Het hielp bovendien niet dat het internet van mijn verblijfplaats tamelijk slecht functioneerde, hetgeen erg frustrerend was tijdens het Skypen

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak was registergoederenrecht. Het was het laatste vak in de bachelor notarieel recht, en de combinatie van de kleinschaligheid van de notariële bachelor en het vakgebied – hardcore goederenrecht, in het bijzonder boek 5 BW – maakte me erg blij. Een eervolle vermelding is hier op zijn plaats voor het mastervak goederenrecht C.S.. Mijn minst favoriete vak was fiscale aspecten van registergoederen (het op één na laatste vak van de bachelor notarieel recht). Om mijn cum laude te kunnen behouden diende ik op dat vak een 7 te halen, maar fiscaal recht was tijdens de hele studie al mijn achilleshiel. Ondanks een tamelijk serieuze inspanning om dat te verwezenlijken, werd het een 6. Leuk was ook de arrogantie die ik had voor aanvang van de nabespreking: “waarschijnlijk heb ik nét 64 punten, dus dat lul ik wel even omhoog naar een 7”. Een blik op mijn tentamen leerde dat ik 55 punten had en dus uiterst dankbaar mocht zijn met een 6. Ik heb mijn tentamen direct teruggegeven en ik ben stilletjes met de staart tussen mijn benen het lokaal uitgelopen.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Egbert Koops. Hij werkt inmiddels in Leiden, maar hij was mijn docent voor het vak Burgerlijk recht 1. Hij is degene die mij voor het eerst enthousiast maakte over het privaatrecht en meer specifiek het goederenrecht. 

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Niets. Je wint iets of je leert iets, en een vak dat niet bevalt, leert jou waar je moeite mee hebt en leert jou daarmee jezelf kennen. Ik vond Fiscale Aspecten van Registergoederen geen leuke beleving, maar dat vak heeft me wel het inzicht gebracht dat ik later niet in de fiscale (registergoederen)praktijk moet gaan werken. 

Tiddo Bos over ‘gelijk oversteken’ bij notariële en andere transacties - Mr. online
Tiddo Bos ‘nu’

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Doe in een vroeg stadium van je studie je uiterste best, zodat je later luier kunt zijn. Ieder vak bouwt voort op de kennis van vorige vakken, dus een vak is makkelijker te volgen en te halen als je de kennis van het vorige vak nog in je achterhoofd hebt. Als je goed hebt opgelet bij Algemene Rechtswetenschap is Burgerlijk recht 1 makkelijker, en daarmee Burgerlijk recht 2, en daarmee in de master ook goederenrecht C.S. en verbintenissenrecht C.S. Het tegendeel is ook waar; als je op een gegeven moment tijdens een college de draad kwijtraakt, worden opletten en het vak halen aanzienlijk moeilijker, met als gevolg dat je meer uren kwijt bent aan het compenseren van dit gebrek aan kennis. Het rendement in termen van uren je best doen tegenover vergaarde EC’s is, denk ik, het best als je deze uren in een zo vroeg mogelijk stadium in de studie steekt.

Tiddo Bos was onlangs ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven