Mandy van Dijk (NOS Juridische Zaken) koos bewust een stage buiten de advocatuur

Student-stagiair van de week is Mandy van Dijk. Zij loopt een stage bij de Juridische afdeling van de NOS, waar ze bij veel lopende zaken en nieuwe kwesties betrokken wordt ondanks dat er in de coronatijden veel thuis gewerkt wordt.

Delen:

Mandy van Dijk

Mandy van Dijk (24) studeert Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit. Zij verwacht in juli 2021 af te studeren. Zij loopt een parttime stage bij de afdeling Juridische Zaken van de NOS, van september 2020 t/m januari 2021.

Veel studenten kiezen voor een advocatenkantoor. Ligt jouw hart ergens anders?
Ja, ik heb bewust een stage buiten de advocatuur gezocht. Ik werk al een aantal jaar als juridisch secretaresse op een advocatenkantoor, dus ik weet inmiddels wel hoe het eraan toegaat in de advocatuur. Ik ben meer een teamplayer en vind het leerzaam om zaken samen met collega’s vanuit meer verschillende invalshoeken binnen een bedrijf te bekijken. Daardoor ligt mijn hart meer bij het bedrijfsleven.

Je bent er tijdens de coronacrisis. Hoe is dat?
Het is inderdaad aanpassen aan de coronacrisis, waardoor ik helaas niet heel vaak in Hilversum ben geweest en het meeste vanuit huis gedaan heb. Toch is mijn stage zeer leerzaam tot nu toe en wordt er altijd voldoende aandacht aan mijn begeleiding besteed, ook veel bijvoorbeeld via Teams. Ze vergeten me zeker niet.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Ik was vooral heel benieuwd wat voor soort werkzaamheden er allemaal kwamen kijken bij de functie bedrijfsjurist bij een (grote) nieuwsorganisatie. Daar had ik vooraf niet echt een beeld bij.

Wat heb voor werkzaamheden heb je zoal moeten doen tot nu toe?
Het werk is heel divers, van sponsorcontracten en opdrachtovereenkomsten opstellen tot aan pleitaantekeningen opstellen voor procedure bij de Raad voor de Journalistiek, veel addenda opstellen voor contracten van het Songfestival, EK Voetbal of Olympische Spelen die allemaal uitgesteld zijn, nieuwscontracten analyseren, het aanvullen van contracten voor Nederlandse sportbonden, copyrightclaims behandelen en nog veel meer.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Ik ga nooit meer vergeten over welke zaken allemaal gecontracteerd en over nagedacht dienen te worden bij een grote organisatie als de NOS. Denk aan bijvoorbeeld voor dit jaar het Songfestival wat tot in de puntjes geregeld moet worden, ook in juridisch opzicht.
Verder mocht ik meteen mee naar een zitting van de Raad voor de Journalistiek, wat ik heel interessant vond. Ten slotte zal ik nooit vergeten dat ik zo betrokken word bij de lopende zaken en ze steeds graag willen horen hoe ik over bepaalde kwesties denk. Ik word namelijk echt niet weggezet als ‘de stagiaire’ met slechts administratieve taakjes. Omdat mijn kijk op kwesties veel gevraagd wordt, voel ik me onderdeel van het team.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Nee, eigenlijk niet.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Dat hoop ik zeker! Een baan als bedrijfsjurist ambieer ik en daar draagt deze stage inderdaad veel aan bij.

En tot slot: Als je dan toch in quarantaine zou moeten, met wie zou je dan een paar dagen ‘opgesloten’ willen zitten?
In deze tijd de premier. Het lijkt me in deze coronatijd interessant om voor een paar dagen van dichtbij te zien wat voor enorme taak hij nog altijd heeft om deze crisis te moeten leiden en wat daar allemaal bij komt kijken. En anders: als Ajax-fan natuurlijk een speler uit de Ajax-selectie!

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven