Matijs van de Sande (Ploum) noemde zijn collega géén heks

Student-stagiair van de week is Matijs van de Sande. Matijs liep stage bij Ploum, het kantoor waar hij moest en zou stage lopen.

Delen:

Matijs van de Sande (23) rondt in mei de double degree Toga aan de Maas van de Erasmus Universiteit Rotterdam af. Hiervoor heeft hij de master Privaatrecht aan de EUR afgerond. Afgelopen maanden (februari en maart) liep hij stage bij Ploum in Rotterdam. De eerste maand bij Ondernemingsrecht II, de tweede maand bij IP & IT.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Ik had tijdens een masterclass van Ploum direct een goed gevoel bij het kantoor. De Rotterdamse hands-on mentaliteit sprak mij met name erg aan. Ploum staat bij studenten te boek als een écht Rotterdams kantoor waar behalve hard werken, veel ruimte is voor socialiteit met collega’s. Ik moest en zou er stagelopen.

Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Mijn voornaamste verwachtingen bij Ploum waren de benaderbaarheid van collega’s en het zogenaamde ‘mouwen opstropen’. Beide zijn erg goed uitgekomen. Bij Ploum is iedereen erg vriendelijk en zijn er korte lijnen met de partners, zolang het respectvol blijft. Daarnaast zetten collega’s van Ploum altijd een extra stap voor elkaar, en wordt een mentaliteit van aanpakken gewaardeerd.

Je was er tijdens de coronacrisis. Hoe was dat?
Ik mocht tijdens mijn stageperiode gelukkig op kantoor werken. Op de etage van Ondernemingsrecht II konden de coronaregels uitstekend in acht worden genomen. Het was soms wat afgelegen op kantoor, maar gelukkig heeft Ploum op de begane grond een heel gezellige koffieplek, waar collega’s geregeld samen komen voor een kop koffie.

Wat moet je zoal doen?
Het werk dat je bij Ploum te doen krijgt, is heel divers. Het ene moment lees je grote, commerciële contracten door en vragen collega’s om je mening, het andere moment schrijf je ineens mee aan een processtuk inzake een burenruzie. Juist deze diversiteit maakte mijn stageperiode elke dag weer anders, en daarmee steeds vermakelijk.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
De zittingen waar ik mee naartoe mocht. Om de advocaten waarmee je dagelijks samenwerkt in actie te zien, is een onvergetelijke ervaring. Het gaat om grote belangen. Het is indrukwekkend om te zien hoe rustig en tactisch ze op zo’n moment blijven.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Ik zou me achteraf nóg meer op mijn werk focussen. Het voelt soms tijdens een stageperiode alsof je jezelf moet etaleren, maar in feite ben je er om je werk goed te doen. Wanneer je dat kunt combineren met een sociale intensiteit die bij jou en het kantoor past, is dat genoeg.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Mijn grootste blunder: dag 1 liet een vrouwelijke collega zien dat je uit het koffiezetapparaat ook heet water kon zetten, voor de thee. Ik zei in mijn enthousiasme ‘wow, hacks’, als in: lifehacks. Helaas verstond m’n collega ‘wow, heks’. Dat was niet zo’n goede binnenkomer, maar we hebben er later nog om gelachen.
Mijn grootste succes: de mogelijkheid om samen met één van de partners van Ondernemingsrecht II een artikel te schrijven. Voor dit soort dingen is bij Ploum veel ruimte, voor mensen die hier enthousiast over zijn.

Wat is je meest gedenkwaardige ervaring?
Toen ik samen met collega’s en cliënten na de zitting mee mocht om na te spreken. De zitting was iets minder goed verlopen dan verwacht en de cliënten waren enigszins geschrokken. Ook dit aspect hoort bij de advocatuur; het is en blijft mensenwerk. Dit vond ik onvergetelijk en waardevol.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ik weet zeker dat ik advocaat wil worden, daar is na deze stage geen twijfel meer over mogelijk.

Waar denk je over tien jaar te staan?
Ik denk dat ik over tien jaar advocaat zal zijn bij een kantoor zoals Ploum. De perfecte combinatie tussen de grootte van het kantoor en de gezelligheid van de kantooromgeving, is me ontzettend goed bevallen.

 

 

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven