Mediationweek: Dialoog over belangen

Delen:

“Een dialoog over belangen is beter dan een debat over standpunten.” Dat is de belangrijkste boodschap die de Nederlandse Mediators Vereniging (NMv) wil uitdragen tijdens de eerste Week van de Mediation. In het kader hiervan vinden deze week op talloze plaatsen in Nederland activiteiten plaats om burgers en bedrijven duidelijk te maken wat mediation is.

“Voor het oplossen van een conflict is mediation is in veel gevallen een betere manier dan een juridische procedure,” zegt Fred Schonewille. Hij is mediator bij Schonewille & Schonewille Legal Mediation en hoofdredacteur van het tijdschrift Nederlandse Mediation. De Nederlandse Mediators Vereniging bestaat dit jaar vijftien jaar en grijpt dat derde lustrum aan om fors aan de weg te timmeren.

Kabinetsformatie

Dat gebeurt niet alleen door de uitgave van de glossy ‘Mediation Magazine’ maar vooral door de Nederlandse bevolking te wijzen op de voordelen van mediation. “Mensen realiseren zich niet altijd dat ze mediation in een vroeg stadium kunnen inzetten,” zegt Schonewille. “Een mooi voorbeeld is de kabinetsformatie. Discussies gaan direct over standpunten. Maar als je over belangen praat, is het veel gemakkelijker om een oplossing te vinden. Bij mediation gaat niet om een winnen of verliezen, maar om nadenken wat de ander wil zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van je eigen positie.” Door mediation kan een conflict voorkomen worden.

Mediation wordt in Nederland inmiddels in verschillende domeinen ingezet: niet alleen familiezaken maar ook civiel- en strafrecht. Ondanks de grote aandacht voor mediation hebben mediators in Nederland nog slechts een klein deel van de conflictoplossingsmarkt in handen. “Klopt,” zegt Schonewille. “Het aandeel is kleiner dan het zou kunnen zijn.”

Fifty-fifty

Volgens de Europese Mediationrichtlijn moet de verhouding rechtspraak – mediation in de lidstaten in beginsel  fifty-fifty zijn. “Maar vooral door de bonnetjesaffaire is die richtlijn nog niet in Nederlandse wetgeving omgezet,” licht Schonewille toe. “Vlak voordat de mediationwet in de Kamer zou verdedigd, stapte minister Opstelten op.” Zijn opvolger Ard van der Steur, een gekend voorstander van mediation, sneuvelde door dezelfde affaire. “Systeemwijzigingen duren altijd lang,” constateert Schonewille, die zelf betrokken was bij de redactie van de nieuwe wetgeving. Maar hij is ervan overtuigd dat de richtlijn op korte termijn toch zal worden omgezet in Nederlandse wetgeving.

Klik hier voor de activiteiten tijdens de Week van de Mediation.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven