Juridisch nieuws

Niet meebetalen aan eigen berechting

Foto Arenda Oomen

Veroordeelden hoeven niet mee te betalen aan hun opsporing, vervolging en berechting. Demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie heeft de Eerste Kamer gevraagd een wetsvoorstel van die strekking niet te behandelen voordat er een nieuw kabinet is. Er is weinig draagvlak voor het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Een voorstel om gevangenen een vast bedrag per week te laten betalen voor hun detentie sneuvelde al eerder. Het kabinet trok het in.

De Raad voor de rechtspraak heeft destijds over beide voorstellen een wetgevingsadvies uitgebracht. De Raad adviseerde het oordeel over zo’n eigen bijdrage aan de rechter over te laten. Die kan de draagkracht van een verdachte en de ernst van het vergrijp mee laten wegen. Ook wees de raad erop dat de betalingsverplichting niet zou gelden voor daders die een strafbeschikking krijgen van het Openbaar Ministerie.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures