Meer of minder scheidingen door corona?

Toen premier Rutte in maart de intelligente lockdown afkondigde, stond Saskia Braun samen met twee collega’s op het punt een nieuw familierechtkantoor op te richten: Family Affairs. Het in hartje Rotterdam gevestigde kantoor houdt zich uitsluitend bezig met het familierecht, voornamelijk scheidingen en daaraan gerelateerde zaken. Zou er naar Chinees voorbeeld meer worden gescheiden door de coronacrisis, of juist minder? “Ik maakte me in het begin best zorgen over de toekomst van ons nieuwe kantoor.”

Delen:

Saskia Braun

“Terwijl wij druk bezig waren met de oprichting van ons kantoor, kwam uit China het bericht dat corona had geleid tot een scheidingsgolf, maar dat kon ik mij op zo’n korte termijn niet voorstellen. Door corona zag de wereld er van het een op het andere moment heel anders uit. De financiële gevolgen van de lockdown kon niemand voorspellen, maar dat er een diepe recessie zou volgen, was een ding dat zeker was. Diverse media berichtten dat Nederlanders zich zorgen maakten over de economische gevolgen van corona. Ik dacht: mensen met financiële zorgen denken eerst nog wel een keer goed na, voordat ze de knoop doorhakken, want scheiden betekent doorgaans dat er financieel moet worden afgewikkeld, dat er twee huishoudens moeten worden bekostigd en dat is lang niet altijd haalbaar. Daarnaast zou de pandemie mensen ook tot bezinning en juist dichterbij elkaar kunnen brengen. Al met al maakte ik me best zorgen over de toekomst van ons nieuwe kantoor.

Op eieren lopen

Begrijp me niet verkeerd als ik zeg dat het gelukkig allemaal wel mee is gevallen (ik gun iedereen een lang en gelukkig leven samen!). Maar ik ben nog geen cliënten tegengekomen voor wie corona een rol heeft gespeeld bij de beslissing om te gaan scheiden. Wat ik wel veel hoor, is dat mensen het bijzonder lastig vinden hun beslissing door corona te moeten uitstellen. Zij voelen zich emotioneel niet meer verbonden met de ander. Zij hebben behoefte aan afstand, maar zitten noodgedwongen 24/7 op elkaars lip. Het is vanwege de social distancing vaak niet mogelijk tijdelijk bij familie of vrienden te gaan wonen, die doorgaans de eerste uitvalsbasis zijn. Ook was een terrasje pakken met vrienden of naar de sportschool er niet meer bij. De irritaties lopen dan op. Mensen voelen zich als het ware gevangen in hun huwelijk of relatie. Stellen met kinderen hebben vaak het gevoel op eieren te moeten lopen om escalaties in bijzijn van de kinderen te voorkomen.

Corona en omgang

De afgelopen maanden ben ik regelmatig gebeld door (al gescheiden) ouders met vragen over het ouderschapsplan. Zij moesten niet alleen van de een op de andere dag verplicht thuis werken, door de sluiting van de scholen en BSO kwamen de kinderen daar nog eens fulltime bij. Er ontstond een ongekende situatie, waar in het door de wet verplicht gestelde ouderschapsplan veelal niet is voorzien. Ouders waren vaak ook bang voor besmetting, met name als een van de ouders een kwetsbare gezondheid heeft, of ze waren bezorgd dat de andere ouder de richtlijnen van het RIVM niet zou opvolgen. In het merendeel van de gevallen kwamen mensen zelf tot een oplossing, door met elkaar in gesprek te gaan al dan niet met ondersteuning van vrienden, familie of mij als advocaat-mediator. Een enkele keer heb ik gehoord dat corona als oneigenlijk excuus werd gebruikt om de kinderen niet naar de andere ouder te laten gaan en moest omgang worden afgedwongen bij de rechtbank.

Geen afstel

Ik verwacht overigens wel dat het aantal scheidingsaanvragen in de tweede helft van het jaar zal toenemen (net als ruim 70 procent van de familierechtadvocaten, zoals begin juli bleek uit een enquête van de vFas). Het langere tijd op elkaars lip zitten, is voor veel relaties een beproeving. Dat weten wij uit ervaring, doordat we ieder jaar na de zomervakantie en de feestdagen een toestroom zien aan nieuwe zaken.

Hoewel de grote klappen nog moeten gaan vallen, verwacht ik ook meer coronagerelateerde vragen over de alimentatie. Op dit moment draaien de geldpompen van de overheid nog op volle toeren om de economische pijn van de coronamaatregelen te verzachten. Als dat straks stopt, zullen steeds meer mensen in de financiële problemen komen en zal er naar oplossingen moeten worden gezocht voor de alimentatie. Kortom, er is in mijn praktijk altijd wat te doen!”

Bekijk alle afleveringen van de rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven