Meeste Zuidas-kantoren hebben nog steeds te weinig vrouwelijke partners

De top van Zuidas-kantoren blijft onverminderd mannelijk. Het aantal vrouwelijke partners en bestuurders blijft er laag. Dat blijkt uit een enquête van het FD.

Delen:

Meeste Zuidas-kantoren hebben nog steeds te weinig vrouwelijke partners - Mr. online
Foto: Depositphotos

Bij de zestien advocaten- en accountantskantoren werken volgens het FD 1676 partners. Daarvan zijn er 360 vrouw, iets meer dan 21 procent. Vijf kantoren hebben meer dan 30 procent vrouwelijke partners; in 2019 waren dat nog vier kantoren. Dat percentage wordt veelal gehanteerd als een belangrijk omslagpunt voor cultuurverandering op de werkvloer. De cijfers blijven ver achter van wat SER vindt als ‘het nieuwe normaal’: dat betreft een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen (50-50) en van mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in de top van het bedrijfsleven.

Enige vooruitgang

In de afgelopen vier jaar boekten alle kantoren ‘enige vooruitgang’ met de benoeming van vrouwelijke partners, behalve Allen & Overy en KPMG. Kantoren die meer dan 30 procent vrouwelijke partners hebben zijn Pels Rijcken, Kennedy Van der Laan, Van Doorne, Allen & Overy en Baker McKenzie. Bij Allen & Overy liep het percentage vrouwelijke partners terug met 4 procent, maar komt toch nog uit op 31 procent – net boven de kritische grens.

Charter Talent naar de Top

In de FD-enquête vormt KPMG samen met AKD de hekkensluiter. Bij AKD groeide het aandeel vrouwen van 7 procent in 2019 naar 12 procent in 2023, op een totale populatie van 43 partners. Volgens het FD is AKD het enige kantoor dat in 2008 niet zijn handtekening zette onder het Charter Talent naar de Top. Een van de doelen van dit charter is om meer vrouwen te laten doorstromen naar de top van het bedrijfsleven. Dit charter is niet het enige document van betekenis. De zakelijke dienstverlening heeft sinds vorig jaar ook te maken met het Besluit inhoud bestuursverslag tijdelijke verplichting grote vennootschappen […] in de top en subtop en over de streefcijfers. Die schrijft voor dat de vijfduizend grootste vennootschappen na deze zomer publiekelijk moeten rapporteren over de man-vrouwverhouding in de (sub)top van hun onderneming.

Vrouwelijke bestuurders

In 2019 stond bij twaalf kantoren een man aan het roer. Drie kantoren werden geleid door een vrouw: KPMG, Allen & Overy en Baker McKenzie. In 2023 zijn er twee vrouwelijke bestuurders bijgekomen, bij Pels Rijcken en PwC. Pels Rijcken scoort het best met vrouwen in de raad van bestuur: 75 procent (vier jaar geleden nog nul). Nu heeft een derde van de ondervraagde kantoren een vrouw als leider. Dat zijn naast Pels Rijcken ook NautaDutilh, PwC, Stibbe en Baker McKenzie, zo turfde het FD. Het zijn cijfers die vergelijkbaar zijn met de rest van het bedrijfsleven, maar met een groot verschil, constateert het FD: elders zijn vrouwen minder beschikbaar, Zuidas-kantoren kunnen putten uit voldoende vrouwen. Doorgaans is 60 procent van de medewerkers van de grote advocatenkantoren vrouw, maar dat vertaalt zich niet in een evenredige vertegenwoordiging in de top. Het FD toont bij Loyens & Loeff aan hoe het zit. Het kantoor telt in totaal 1524 medewerkers, waarvan 59,3 procent vrouw is. In de groep senior medewerkers is 51,7 procent vrouw, maar in de partnergroep is dat 18 procent.

Divers en inclusief

Volgens diversiteitsexperts werken de meeste kantoren niet met een vrouwenquotum. Daardoor ligt niet vast hoeveel topfuncties door vrouwen moeten worden bekleed. Kantoren gaan liever uit van wettelijk verplichte streefcijfers, die vrijblijvender zijn dan quota. Daarmee schieten deze kantoren zichzelf wel in de voet, stellen de diversiteitsdeskundigen: het is wetenschappelijk aangetoond dat bedrijven beter presteren als zij divers en inclusief zijn. Ook medewerkers en klanten hechten steeds meer waarde aan een organisatie waarin vrouwen en minderheidsgroeperingen goed zijn vertegenwoordigd.

Beloningsstructuur

Diversiteitsadviseurs zien ook de oorzaken: de ideale Zuidas-medewerker is efficiënt en extravert. Die gaat graag op pad om nieuwe opdrachten binnen te halen. Dat zijn eigenschappen die veelal als ‘masculien’ worden gezien. Als gevolg daarvan is ook de beloningsstructuren binnen Zuidas-kantoren afgestemd op dergelijke masculiene kenmerken en eigenschappen.

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven