Merknaam registreren

Delen:

Foto: Christina Morillo

Hoe kun je een merknaam registreren?

Je kan een merknaam registreren door deze te laten inschrijven in het merkenregister. De registratieprocedure voor merknamen kent internationaal 6 stappen:

  1. Onderzoek naar oudere registraties
  2. Classificatie
  3. Indienen
  4. Beoordeling absolute gronden en formele vereisten
  5. Wettelijke bezwaartermijn
  6. Inschrijving merk in merkenregister

Waarom moet je een merk vastleggen?

Je merknaam registreren is in elke fase van een bedrijf belangrijk. Er is geen ideaal moment wanneer je een merk kunt registreren, maar steeds vaker wordt gekozen om dit al voor lancering te doen.

Een naam vastleggen geeft jouw merknaam bescherming via het intellectuele eigendom. Logisch. Maar het biedt veel meer. Het zorgt ervoor dat je concurrenten buiten de deur kunt houden waardoor je omzet goede mate van bescherming geniet.

Daarnaast kan je tegenhouden dat andere bedrijven adverteren op jouw merknaam en daardoor omzet van je afpakken.

We kennen klanten die 40 procent van hun omzet verloren hierdoor tot ze overgingen tot het vastleggen van merken. Wat niet vergeten moet worden, is dat je een geregistreerd merk als activa op de balans kunt zetten.

Activa is een moeilijk woord voor bezit. Een niet-geregistreerd merk zal nooit waarde vertegenwoordigen, ook al voel je zelf van wel.

Bijvoorbeeld door goede omzet. Als je een investeerder wilt aantrekken, franchisenemers wilt of het bedrijf wilt verkopen en het merk is niet geregistreerd, dan kan er geen waarde aan worden toegekend.

Daarom is het plaatsen van jouw merk als bezit op de balans een belangrijke reden om te registreren. Als je een merk moet vastleggen verdien je eigenlijk direct de kosten van de merkregistratie terug.

Het registreren van een merknaam of het gecombineerde woord- beeldmerk via het intellectuele eigendom gebeurt daarnaast ook uit defensief oogpunt, om te voorkomen dat andere partijen later van mening zijn dat je moet stoppen met het gebruik van de naam.

Bezoek de site van Jump Trademarks om meer te lezen over ‘merknaam registreren

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven