Met één klik in de puree bij Tinder en de VVE

Delen:

Met één klik in de puree met Tinder en je VVE

Eigenlijk een merkwaardig figuur, de Vereniging van Eigenaren (VVE). De gedeelde eigendom in een wooncomplex is in theorie perfect geregeld. Maar in de praktijk blijken de gezamenlijke belangen rondom de eigen woning vaak een bron van ruis en ruzie. Want bij veel aangelegenheden blijkt men voor van alles ineens afhankelijk van een groep mede-eigenaars. Denk aan een lek dak bij de buren, paalrot op de hoek van het huizenblok, of verhuur van de woning via Airbnb tijdens vakantie: allemaal potentiële VVE kwesties. Voer voor verzekeraars en juristen – en steeds vaker voor mediation.

Hoe zat het ook al weer met het appartementsrecht? Wie een appartement in een complex koopt, krijgt via de notaris niet alleen het recht op de eigen woning geleverd. De koper wordt door een pennenstreek als VVE-lid met anderen eigenaar van gezamenlijke delen van het pand: denk aan gevels, het trappenhuis of de parkeergarage. Ineens ben je samen met volslagen onbekenden eigenaar van kostbaar vastgoed. Dat is nogal wat. Vaak zijn de consequenties hiervan pas inzichtelijk als het binnen de VVE gaat schuren.

Op papier kent elk VVE-lid de spelregels. Maar ja, in de stroom informatie bij aankoop van een huis gaat het zelden lang over de VVE. Misschien ook omdat alle regels al vaststaan: alleen eigenaren kunnen invloed uitoefenen. Vergelijk het met het online accepteren van vergaande privacy-voorwaarden. Die voorwaarden worden voorafgaand aan het verleidelijke gebruik door Google of Tinder voorgelegd: een waslijst niet-onderhandelbare, onleesbare regels. Velen gingen je voor bij het ongezien – en ogenschijnlijk probleemloos – accepteren daarvan. Jouw akkoord (‘ik heb alles gelezen en ga akkoord’) opent de deur naar fijne, positieve dingen. Zo ook bij de aankoop van je huis: snel voor akkoord tekenen – ook met de VVE regels – zodat de energie weer gericht kan worden op de nieuwe kinderkamer of de man-cave.

Totdat het na een tijd, als er gedonder binnen de VVE ontstaat, begint te dagen dat je hebt getekend voor een bijzonder stelsel van collectieve eigendom. Pas dan realiseer je je hoe heftig VVE-gedoe kan zijn. Het is als de Rijdende Rechter-burenruzie over een schutting, maar dan op grote schaal. Want hier betreft het veel meer eigenaren en omvangrijke kwesties als de inleg in het reservefonds of een kapotte glasbewassingsinstallatie. Zaken waar de gemiddelde huizenkoper het bestaan niet eens kon vermoeden, toen vol enthousiasme de sleutel in ontvangst werd genomen.

Een voorbeeld uit de praktijk: De gevel in een vernieuwbouw-complex lekt. Bij regen en oostenwind staan er plassen op het parket in sommige woningen. Grote zorgen bij de bewoners, zowel gezinnen met een smalle beurs als yuppen. Sommige eigenaren zijn dag en nacht met de kwestie bezig, anderen laten niets van zich horen. Dan blijkt de verzekeraar traag en geeft ook de aannemer niet thuis. De aannemer die wel beschikbaar is voor oplap-werkzaamheden veroorzaakt overlast en houdt zich niet aan afspraken. In zo’n situatie zijn een paar haastige e-mails en ondoordachte appjes genoeg om de vlam in de pan te laten slaan tussen (groepen van) eigenaars.

Vaak belandt zo’n kwestie bij juridisch adviseurs. Het gevoel van uitzichtloosheid van betrokkenen is invoelbaar: niet alleen de huiseigenaren en het VVE bestuur, maar ook van juridisch adviseurs en zelfs rechters. Daarom verwijzen adviseurs en rechtbanken dit soort kwesties steeds vaker naar een mediator. Want in de kern gaat het in een VVE-kwestie om verschillende mensen met verschillende verwachtingen: het gaat om samenwerkings- en communicatieproblemen, soms in combinatie met een juridische vraag. Linksom of rechtsom moeten alle betrokkenen met elkaar door, want ze treffen elkaar op de stoep of in het trappenhuis. Zo ook in de genoemde zaak. Begeleide onderhandeling met een mediator heeft daar tot een werkbare oplossing geleid, een uitkomst die voor iedereen voldoende acceptabel was. Het resultaat: beter begrip en werkbare afspraken, al zal tussen een aantal nooit een echt goede relatie opbloeien. Maar voor dat laatste is er altijd nog Tinder.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven