MiCa uitgelegd voor ondernemende studenten

Als ondernemende (rechten)student zoek je naar rendabele investeringen naast je bijbaan. De cryptomarkt lijkt aantrekkelijk, maar brengt ook risico's met zich mee. Hoe word je beschermd tegen volatiliteit en scams? Ontdek hoe de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) van de EU een veiligere omgeving creëert voor crypto-activiteiten binnen Europa.

Delen:

beeld: Depositphotos

Als ondernemende (rechten)student wil je vast naast je bijbaantje je geld aan het werk zetten. Aandelenmarkt, handelen op de forex-markt, edelmetalen? Het rendement valt tegen, dus je kijkt naar de opties op de cryptomarkt. Meerdere mensen om je heen hebben er wel eens geld mee verdiend, maar meer mensen zijn het kwijtgeraakt. De cryptomarkt is onderhevig aan snelle innovatie, maar is ook volatiel en dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Door het kenmerkende gedecentraliseerde aspect van de markt, kan iemand plots al zijn geld kwijt zijn en vaak is er niets aan te doen. Scams, rugpools of cryptocurrencies die plotseling hun waarde verliezen; hoe word je beschermd in Nederland en Europa? Lees hieronder meer over de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), een nieuwe Europese regelgeving bedoeld om consumenten te beschermen en een gelijk speelveld te creëren voor crypto-activiteiten binnen de EU.

De opkomst van MiCA: een kans op bescherming

Om een veilige en transparante cryptomarkt te creëren, introduceert de Europese Unie de MiCa als onderdeel van het Digital Finance-pakket. Dit ambitieuze regelgevingskader is ontworpen om consumenten te beschermen, innovatie te ondersteunen en een gelijk speelveld te creëren voor crypto-activiteiten binnen de EU. Het is een uitdaging om als wetgever passende wetgeving te vormen voor snel innoverende technologieën. De bescherming van consumenten omvat het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van aangekochte of gebruikte producten. MiCA introduceert uniforme regelgeving die nationale verschillen overbrugt, waardoor een stap wordt gezet om een einde te maken aan de gefragmenteerde aanpak van cryptoregulering in Europa.

Reikwijdte van de regelgeving

Cryptocurrencies worden vaak omschreven als digital assests. In het Nederlands vertaalt assests zich naar ‘currencies’, ofwel valuta’s. Valuta’s behoren tot het domein van overheden. Valuta’s kunnen niet door een derde partij worden vervaardigd, uitgegeven of beheerd. MiCA focust op drie specifieke soorten cryptoactiva: asset-referenced tokens (ART), elektronisch geld tokens (e-money tokens of EMT) en utility tokens. Deze categorieën omvatten valuta-gerelateerde tokens, tokens die als elektronisch geld fungeren, en tokens die toegang geven tot een specifieke dienst of functie. Om het vooral niet te technisch te maken, komt het erop neer dat de drie voorgenoemde soort tokens slechts een klein deel zijn van de beschikbare tokens. Een aanzienlijk deel van de cryptomarkt, inclusief de snelgroeiende sector van Decentralized Finance (DeFi), valt echter buiten de reikwijdte van MiCA. In de literatuur wordt dit als opvallend beschreven, omdat veel DeFi financiële instrumenten, zoals lenen en sparen, aanbieden, en het dus per definitie een financiële dienstverlening betreft. Je wordt dus in ieder geval niet (extra) op het gebied van DeFi beschermd door de MiCa.

De nadruk van MiCa ligt op cryptoactiva die buiten de al bestaande wetgeving vallen. Hierdoor komen er garanties tegen zogenaamde stablecoins. Deze stablecoins zijn crypto die de USD of de euro volgen. Door deze coins verder te reguleren, wordt er meer grip verkregen op de controle van het monetaire beleid en wordt voorkomen dat het financiële stelsel wordt ondermijnd.

Wat wordt gereguleerd?

MiCA streeft naar regulering van de uitgifte van cryptoactiva en de toelating van dienstverleners in deze sector binnen de Europese Unie. Dit omvat de introductie van een vergunningenstelsel voor aanbieders van cryptoactivadiensten, het verduidelijken van hun verplichtingen jegens toezichthouders en het versterken van het vertrouwen in de cryptomarkten door het tegengaan van marktmanipulatie. Verder worden de rol en bevoegdheden van autoriteiten verduidelijkt vanwege het sanctiebeleid.

De voornaamste aanbieders van diensten gerelateerd aan cryptoactiva worden onderworpen aan strikte regelgeving met betrekking tot governance en operationele standaarden. Dit heeft betrekking op diverse aspecten, waaronder de uitgifte van cryptoactiva, het beheer van bewaarportemonnees en de werking van omwisselplatformen. Het doel van deze regelgeving is meervoudig: het verhogen van de bescherming van consumenten en beleggers, het waarborgen van de integriteit van de markt, en het voorkomen van fraude en diefstal.

Conclusie

Het bieden van deze helderheid en bescherming is essentieel in een sector die, ondanks zijn potentieel voor innovatie, ook gevaren kent zoals volatiliteit, fraude en het verlies van investeringen. Door een gestandaardiseerde aanpak te introduceren, verkleint MiCA de kans op onaangename verrassingen voor de (rechten)student die de cryptomarkt betreedt. Het legt de basis voor een veiligere investeringsomgeving. Echter, het is belangrijk te benadrukken dat MiCA niet alle risico’s elimineert. De cryptomarkt blijft inherent speculatief en de verordening dekt niet alle aspecten van de digitale financiële wereld, zoals het snelgroeiende gebied van Decentralized Finance (DeFi). Als je als student geïnteresseerd bent in MiCA en de regulering van snel innoverende cryptomarkten, lees dan vooral eens, via de zoeksystemen van je universiteit, de volgende bronnen: H.A. Koning, ‘MiCA: Eén Europese markt, maar 27 keuringsstations?’, IR 2024, afl. 1, p. 5-14 en S.W. van de Ven, ‘Van MiFID naar MiCA: een juridisch raamwerk voor crypto asset service providers’, FR 2020/12, p. 1-6.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven