Minder klachten over notarissen in 2020

Ook het afgelopen jaar is het aantal zaken dat bij de notariële tuchtrechter binnenkwam gedaald: bij de vier kamers voor het notariaat werden 318 zaken aangemeld.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_236414954_s-2019-313612ba
beeld: Depositphotos

Er zijn in 2020 twee notarissen uit hun ambt ontzet (één meer dan het jaar ervoor), en net als in 2019 werden negen notarissen geschorst. Dat blijkt uit het jaarverslag van de kamers voor het notariaat.

Griffierecht

De daling van het aantal zaken die de afgelopen jaren te zien is zet door. In 2020 kwamen er 53 zaken minder binnen dan in 2019, toen het er 371 waren. In 2017 waren dat er nog 485. Volgens het jaarverslag over 2019 wordt de daling veroorzaakt door de invoering van een griffierecht van vijftig euro in 2018.

Poortwachtersfunctie

Inhoudelijk zijn over 2020 qua zaken geen duidelijke verschuivingen ten opzichte van voorgaande jaren zichtbaar, schrijft voorzitter mr. O.J. van Leeuwen van de Commissie Notariaat in het voorwoord van het jaarverslag. Wel ziet hij dat financieel misbruik van ouderen ook in notariële tuchtzaken geregeld de aandacht van de kamers vraagt.
Verder signaleert hij dat er een spanningsveld in het notariële vak bijgekomen is: de taak die het notariaat heeft als ‘poortwachter’ om “louche, criminele of anderszins ongewenste praktijken” te voorkomen of tegen te gaan versus het “relatief geringe instrumentarium” dat de notaris daarvoor heeft.

Meeste klachten Arnhem-Leeuwarden

De meeste zaken kwamen vorig jaar binnen bij de kamer van Arnhem-Leeuwarden (117). Hier werden ook de twee ontzettingen opgelegd. De Haagse kamer kreeg het minste zaken te verwerken (57). De meeste schorsingen (4) kwamen voor in het ressort ’s-Hertogenbosch. In het ressort Amsterdam werd niemand geschorst.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top