Mindlawness

Delen:

Nu de dagen steeds donkerder worden en de r weer in de maand zit, daalt mijn vitamine-D-gehalte naar een crisispunt. Vermoedelijk heeft het voorgaande tot gevolg dat de neerslachtigheid bij mij toeslaat.

In de wandelgangen hoor ik mijn collega’s steeds vaker over meditatie, mindfulness en motivational-podcasts, waarin mannen en vrouwen beweren dat je ondanks een zestigurige werkweek en twaalf deadlines alsnog een hartslag onder de zeventig slagen per minuut kan behouden. Redelijk geïntrigeerd over deze verhalen ben ik mij gaan inlezen in de eventuele voordelen van mindfulness.

Er zijn tal van boeken geschreven over het beoefenen van mindfulness. Bij mindfulness staat het leven met bewuste aandacht centraal. Bewust leven, vanuit je eigen intrinsieke kracht, vormt daarbij de rode draad. Intrinsieke kracht… waar koop je dat?

Helaas is er geen verkorte route naar het Nirvana van zelfbewustzijn en innerlijke rust. Het bereiken van dit walhalla vergt tijd, discipline en geduld. Een aantal praktische oefeningen zoals ademhalingsoefeningen, geleide meditatie en afwisselend concentreren op één specifiek punt kunnen je gids zijn bij deze zoektocht.

Dat mindfulness binnen de advocatuur ook zijn vruchten kan afwerpen, wordt al door verschillende deskundigen beaamt. Zo ook mevrouw Lenet Leusink van coachingsbureau Groeinu. Zij stelt dat “Het beoefenen van mindfulness zorgt voor ontspanning. Hiermee gaat gepaard dat je alfahersengolven produceert. Daardoor is iemand op een ontspannen manier alert, informatie wordt beter opgeslagen en het geheugen werkt beter.”

Op een avond heb ik een van deze ademhalingsoefeningen uitgevoerd. De techniek is als volgt: je ademt vier seconden door de neus in, zeven seconden hou je je adem in om vervolgens acht seconden lang via de mond zuurstofarme lucht uit te blazen. In eerste instantie bleven er gedachten door mijn hoofd razen. Naarmate de tijd vorderde, voelde ik mijn hartslag omlaaggaan en bleef mijn ademhaling op een rustig niveau continueren. Het was niet zo dat mijn aanvankelijke gedachten waren verdwenen, maar ik voelde niet meer de fysieke stress die deze gedachten bij aanvang meebrachten.

Ondanks mijn positieve ervaring met mindfulness, sloop de dagelijkse sleur van drukte en stress weer in mijn leven. Misschien is het toch weer tijd voor een lesje geleide meditatie en ademhalingsoefeningen. Weten hoe te ontspannen is immers geen overbodige luxe in het drukke bestaan van een advocaat. Laat de alfahersengolven maar komen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven