Minister Dekker overweegt inzet ‘MKB’-rechter

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Er is behoefte aan een ‘MKB-rechter’ die in samenspraak met partijen probeert een geschil zo goed mogelijk en finaal op te lossen. Dat is een van de experimenten die minister Dekker (Rechtsbescherming) wil opzetten. De procedure voor de MKB-rechter brengt de voordelen van het kort geding en de bodemprocedure samen.

Dat schrijft Dekker in een toelichting op het wetsvoorstel waarmee hij experimenten in de rechtspraak mogelijk wil maken. Op dit moment zijn er voor eisende partijen maar twee smaken: het kort geding en de bodemprocedure. Een kort geding is eenvoudig en snel, maar het leidt tot een voorlopig oordeel, terwijl partijen liever een finaal oordeel hebben. Rechters zijn ook terughoudend in het toewijzen van geldvorderingen in kort geding, en dat is waar een eisende MKB-er wel vaak op staat te wachten. Een bodemprocedure kan lang duren, is complexer, zeker na het instellen over en weer van incidentele vorderingen – ook al niet ideaal voor een MKB-er.

Daarom zou Dekker graag een ‘MKB-rechter’ zien, de het beste van beide procedures verenigt. Volgens Dekker zou de eiser in een MKB-procedure meteen bij de indiening van de zaak zijn bewijsmiddelen overleggen en verweerder moet dat doen bij zijn verweer. Daarna is er geen gelegenheid meer voor het overleggen van ander bewijs. Er is ook geen plaats voor getuigenverhoren of deskundigenberichten.

Zo’n procedure bij de MKB-rechter zou moeten worden gestart met een aanmeldformulier dat door eiser wordt ingediend bij de griffie van de rechtbank en dat eventueel wordt gevolgd door een reactieformulier van de zijde van verweerder. Dit helpt partijen om hun kant van de zaak goed voor het voetlicht te brengen en zo kunnen hoofd- en bijzaken goed worden gescheiden. Deze formulieren geven ook de rechter vroeg in de procedure de benodigde informatie om te kunnen beoordelen of het geschil zich leent voor een versnelde (‘MKB’-)behandeling.

Het wetsvoorstel dat de MKB-rechter moet regelen maakt deel uit van een wetgevingsprogramma om het burgerlijk procesrecht te verbeteren. Dat moet leiden tot ‘maatschappelijk effectievere rechtspraak’. Conflicten op de spits drijven moet daarin zoveel mogelijk worden voorkomen. Dekker heeft dat voorstel onlangs gepubliceerd op de website internetconsultatie.nl.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top