Minister positief over digitaliseringsplannen Rechtspraak

Delen:

Frits Bakker
Frits Bakker. Foto Raad voor de rechtspraak

De Rechtspraak gaat door met digitaliseren maar niet met het automatiseren van processen. Dat staat in het basisplan digitale toegankelijkheid bestuursrecht en civiel recht, dat Rechtspraakvoorzitter Frits Bakker aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) presenteerde. De minister heeft positief gereageerd.

In het basisplan wordt de nieuwe koers voor het digitaliseringsproject van de Rechtspraak aangekondigd. Die wordt getypeerd door de woorden ‘beheerst, verantwoord en realistisch,’ schrijft Bakker.

‘Er is, mede op advies van Deloitte, voor gekozen voor de aanpak om per zaakstroom een project in te richten,’ schrijft Bakker. De reden daarvoor is dat zo bij elke zaakstroom opnieuw beoordeeld kan worden met welke specifieke factoren rekening gehouden moet worden.

Een ander onderdeel van de nieuwe aanpak is om de nieuwe digitaliseringsoplossing in een bepaalde zaakstroom steeds eerst bij één gerecht in te richten, waarvan partijen op vrijwillige basis gebruik kunnen maken. Pas op het moment dat dit goed verloopt en de oplossing stapsgewijs landelijk bij alle gerechten is ingericht zal worden gevraagd het digitaal procederen voor professionals verplicht te stellen.

Bovendien wordt gekeken of de pilots in Midden-Nederland en Gelderland kunnen worden stopgezet. ‘Hoewel het een bittere pil is voor iedereen die met hart en ziel aan deze pilots heeft gewerkt, iets waarvoor de Raad en de presidenten zeer veel waardering hebben, dringen de Raad en de presidenten er op aan deze pilots stop te zetten.’

Voordelen

Het basisplan zoals het er nu uitziet zal volgens Bakker geen financiële baten opleveren voor de Rechtspraak. De voordelen ervan zijn daarentegen te verwachten aan de kant van de rechtzoekenden en ketenpartijen.

De Raad gaat ervan uit dat de realisatie van het basisplan een periode van 5 jaar vergt, met een onzekerheidsmarge van twee jaar. Het zwaartepunt van de kosten zal in de eerste drie jaar liggen. Zo liggen de totale geschatte kosten in 2019 op 11 miljoen euro, voor ontwikkeling, implementatie en beheer. Daarvan kan de Rechtspraak 3,4 miljoen euro zelf financieren.

Het basisplan is reeds goedgekeurd door de Presidenten Raad Overleg (PRO), en ook de centrale ondernemingsraad heeft laten weten positief te zijn over het plan. Minister Dekker noemt het ‘een goede basis’ om volgende stappen te zetten. ‘Ik heb met de Raad afspraken gemaakt over de stappen die in 2019 worden voorzien. In het tweede kwartaal van 2019 zal op een uitgewerkt plan een BITtoets worden aangevraagd. Aan de hand daarvan kan een besluit worden genomen over het vervolg.’

Lees ook: ICT-bedrijven: schade door stilleggen KEI

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven