Na twee jaar heeft de vereniging van rechters en officieren weer voorzitter

Het valt voor de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak niet mee om een voorzitter te vinden. Deze post was bijna twee jaar vacant maar is nu eindelijk ingevuld. Naar een vorige voorzitter werd ook al een jaar gezocht.

Delen:

Na twee jaar heeft de vereniging van rechters en officieren weer voorzitter - Mr. online
Marc Fierstra (foto: NVvR)

De nieuwe voorzitter is Marc Fierstra (62), tevens raadsheer bij de Hoge Raad. Hij is tijdens de ledenraadvergadering van 20 september unaniem gekozen. Fierstra volgt Nathalie van Waterschoot op, die in november 2019 – na een voorzitterschap van iets meer dan één jaar – alweer vertrok. Vóór Van Waterschoot was het voorzitterschap ook al een jaar vacant, na het vertrek van Rosa Jansen naar Slachtofferhulp.

Uitdagingen

In zijn aanvaardingsspeech liet Fierstra weten te hechten aan een goede samenwerking met de leden, de ledenraad, het bureau en de commissies. “Het moet vooral gaan om wat de leden willen. Door te praten met leden weet de NVvR als geen ander wat er leeft op de werkvloer.” Het opkomen voor rechters en officieren van justitie die gewoon hun werk doen en het zichtbaar maken van de NVvR beschouwt Fierstra als een belangrijke missie. Inhoudelijk ziet Fierstra direct verschillende uitdagingen. “Werkdruk, veiligheid van magistraten, de positie van de rechtsstaat, arbeidsomstandigheden en het verkleinen van de kloof tussen bestuurders en professionals.”

Vakbond

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) is beroepsvereniging én vakbond van de leden van de rechterlijke macht in Nederland. De vereniging bewaakt de kwaliteit van de rechtspleging, behartigt de belangen van rechters en officieren van justitie en spreekt zich namens hen uit in het publieke debat.

CBb

Fierstra zit sinds 2009 in de Hoge Raad. Hij is sinds april 2020 bestuurslid van de NVvR, daarvoor was hij zeven jaar voorzitter/woordvoerder van de sectie raadsheren van de ledenraad van de NVvR. Hij was eerder raadsheer en vicevoorzitter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven