Nederland herovert vijfde plaats op de Rule of Law Index

Na een jaartje op de zesde plaats is Nederland nu weer de nummer vijf in de gezaghebbende Rule of Law Index van het World Justice Project.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
africa-gd41192803_1280-wereld- Pixabay-2d4f1f50
beeld: Pixabay

Het World Justice Project vergelijkt ieder jaar rechtsstelsels van over de hele wereld met elkaar. Dit jaren waren dat er 140.
Na jaren plek vijf te hebben bezet duikelde Nederland vorig jaar een plek naar beneden. Maar in de Rule of Law Index van 2022 heeft Nederland de vijfde plaats heroverd. Volgens de lijst heeft Scandinavië de beste rechtssystemen. Ook dit jaar staat Denemarken bovenaan. Daarna komen Noorwegen, Finland en Zweden.

Venezuela hekkensluiter

Negen van de toptienlanden bevinden zich in Europa. Hekkensluiter op nummer 140 is Venezuela. De staart van de ranglijst wordt verder gevormd door Cambodja en Afghanistan. Rusland is zes plaatsen gedaald en staat nu op plek 107.
Het onderzoek van het World Justice Project is gebaseerd op gegevens uit interviews met ruim 154.000 mensen; daarnaast hebben 3.600 juristen en andere experts uit de 140 landen input geleverd.

Orde & veiligheid

Om tot de rangorde te komen meet de index acht factoren. Dat zijn: beperkingen op de macht van de overheid, afwezigheid van corruptie, open overheid, grondrechten, orde & veiligheid, handhaving van regelgeving, civiel recht, strafrecht & orde en veiligheid. Op alle onderdelen staat Nederland in de top tien, behalve op het onderdeel ‘orde & veiligheid’. Daar moet Nederland met een 25e plaats genoegen nemen. Voor dit onderdeel is gekeken naar de subfactoren ‘Crime is effectively controlled’, Civil conflict is effectively limited’ en ‘People do not resort to violence to redress personal grievances’.

Autoritaire tendensen

 Uit het rapport blijkt dat de naleving van de rechtsstaat in 85 van de 140 onderzochte landen is afgenomen het afgelopen jaar. Het gaat daarbij wereldwijd om 4,4 miljard mensen. De dalingen zijn minder wijdverbreid en extreem dan vorig jaar, toen bijvoorbeeld covid-lockdowns bijdroegen aan de inperking van burgerlijke vrijheden. De negatieve trend wordt volgens de opstellers van het rapport voornamelijk veroorzaakt door toenemende autoritaire tendensen, zoals  zwakkere controles op de uitvoerende macht, toenemende aanvallen op de media, straffeloosheid en een uitholling van grondrechten. Ze noemen het positief dat sommige landen verloren terrein hebben weten te herwinnen na recente verkiezingen en bestuurswisselingen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top