Nieuwe handtekening bij digitale uitspraken

Delen:

Foto: Pixabay

De Rechtspraak gebruikt vanaf 27 september 2019 voortaan tweefactorauthenticatie bij de ondertekening van digitale uitspraken. Daarmee voldoet deze werkwijze aan de eisen van de wet en de uitspraak van de Raad van State.

Tijdelijke code

Tweefactorauthenticatie betekent dat een ondertekenaar niet alleen inlogt met een gebruikersnaam en een wachtwoord, maar bij de ondertekening ook een tijdelijke code gebruikt die via een speciale app naar de ondertekenaar is gestuurd. Op deze manier kan de identiteit van de rechter of de griffier betrouwbaar worden vastgesteld.

Geschreven handtekening

In digitale asiel- en bewaringszaken werd de uitspraak sinds 19 maart 2019 tijdelijk weer ondertekend met een reguliere, geschreven handtekening. De werkwijze rond de digitale handtekening was volgens een uitspraak van de Raad van State niet in overeenstemming met de wet.

Gelderland en Midden-Nederland

Vanaf 27 september geldt daarom een nieuwe werkwijze. Advocaten in asiel- en bewaringszaken en de IND ontvangen dan weer digitaal ondertekende uitspraken. De nieuwe werkwijze geldt ook voor digitale uitspraken in de civiele vorderingsprocedure bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. Advocaten merken daarin geen verschil.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven