Nieuwe leerstoel Internationaal Wapenbeheersingsrecht

De Duitse internationaal recht-expert Thilo Marauhn is benoemd tot bijzonder hoogleraar Internationaal Wapenbeheersingsrecht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Hij gaat onderzoek doen naar internationaalrechtelijke afspraken over wapenbeheersing en de naleving ervan.

Delen:

Beeld: Pixabay

De nieuwe leerstoel is ingesteld namens het kennis- en onderzoeksinstituut T.M.C. Asser Instituut, dat actief is op veel deelterreinen van het internationaal privaat- en publiekrecht, Europees recht en internationale handelsarbitrage, en met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Structureel

Het wapenbeheersingsrecht is een actueel en technisch zeer gespecialiseerd rechtsgebied, dat aan geen andere Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut structureel onderwerp is van onderzoek of onderwijs, zo meldt de UvA naar aanleiding van de benoeming.

Massavernietigingswapens

In zijn onderzoek zal Marauhn zich richten op nucleaire, chemische en biologische massavernietigingswapens. Daarnaast onderzoekt hij de naleving van wapenbeheersingsverdragen en de implementatie van overeengekomen verplichtingen op het gebied van wapenbeheersingsrecht in de nationale rechtssfeer.

Artificial intelligence

Janne Nijman, bestuursvoorzitter en wetenschappelijk directeur bij het T.M.C. Asser Instituut, is zeer verheugd over Marauhns benoeming. Volgens Nijman past de steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken in “een bestendige lijn waarbij Nederland zich inzet voor de ontwikkeling van het rechtsgebied en voor het onderzoek dat nodig is”.  De uitbreiding van het onderzoek bij het Asser Instituut met dit rechtsgebied sluit volgens haar bovendien mooi aan bij het onderzoek dat het onderzoeksinstituut doet naar de beheersing en regulering van artificial intelligence in wapens.

Kennishub

Marauhn zal vanuit het Asser Instituut een nationaal onderzoeksnetwerk en een kennishub opzetten en coördineren. “Het onderwerp wapenbeheersing is van oudsher verbonden met de stad Den Haag”, zegt bestuursvoorzitter Nijman. “Hier vonden de Haagse conferenties van 1899 en 1907 plaats die onder andere wapenbeheersing tot onderwerp hadden. Vandaag de dag is de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, waarmee het Asser Instituut ook onderwijsprogramma’s organiseert, op een steenworp afstand van ons instituut gevestigd.”

Toekomstbestendig

Zelf zegt Marauhn over zijn benoeming: “Ik ben ervan overtuigd dat, op basis van mijn loopbaan in het Internationaal wapenbeheersingsrecht, en voortbouwend op mijn werk voor de Justus Liebig Universiteit Giessen en het Instituut voor Vredesonderzoek in Frankfurt, ons gezamenlijk werk in Den Haag dit belangrijke onderdeel van het internationaal recht niet alleen zal versterken, maar ook toekomstbestendig zal maken.” Marauhn zal zijn bijzonder hoogleraarschap combineren met zijn werk als hoogleraar publiekrecht en internationaal recht aan de Justus-Liebig Universität Giessen en het Peace Research Institute Frankfurt in Duitsland.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven