Nieuwe tweede man voor ministerie van J en V

Delen:

Ric de Rooij
Ric de Rooij (Min. V & J)

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een nieuwe tweede man. Mr. H.J.I.M. (Ric) de Rooij wordt plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie en volgt daarmee Ronald Barendse op die begin juli opstapte nadat uitkwam dat hij zelf op zoek was gegaan naar het lek dat de WODC-affaire had veroorzaakt. Hij deed dit terwijl het Openbaar Ministerie al onderzoek deed.

Tweede vacature

Met de benoeming van De Rooij wordt binnen korte tijd een tweede vacature opgevuld binnen de top van het ministerie. In november werd Anneke van Dijk benoemd tot directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving. Van Dijk volgde Anita Vegter op die senior rechter bij de Rechtbank Amsterdam is geworden.

Nieuwe secretaris-generaal

Nu moet het ministerie nog op zoek naar een nieuwe secretaris-generaal omdat Siebe Riedstra uiterlijk 1 april 2020 overstapt naar ABD Topconsult. Riedstra trad in 2015 aan bij het door affaires geplaagde ministerie, maar ook hij slaagde er niet in rust in de tent te brengen. Tijdens zijn ambtsperiode speelde de rel rond het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) op. In december 2017 maakte Nieuwsuur bekend dat ambtenaren van het departement de wetenschappers van het WODC onder druk hebben gezet om onderzoeksrapporten aan te passen. Later stelde een onderzoekscommissie vast dat dit in drie gevallen het geval is geweest.

Commissie Onderzoek Vuurwerkramp

De benoeming van De Rooij gaat in op 15 februari 2020. Ric de Rooij is sinds 2014 plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van 2009 tot 2014 was hij plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder vervulde hij diverse managementfuncties, onder andere bij de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en bij de provincie Zuid-Holland. Hij was ook secretaris en leider van het onderzoek van de Commissie Onderzoek Vuurwerkramp Enschede.

Topmanagementgroep

Ric de Rooij studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zijn benoeming is tot stand gekomen op basis van de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om De Rooij te benoemen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven