De Juridische Bedrijvendag Nijmegen als intermediair

Delen:

Ruim 300 studenten bezochten 2 november De Juridische Bedrijvendag Nijmegen. Organisator Jorrit Peters maakte voor Mr. Studenten onderstaande beschouwing over het fenomeen bedrijvendag.

Het zijn alom bekende woorden ‘In ’t Voorleden ligt het heden; in het Nu wat worden zal’ van Willem Bilderdijk, naast dichter ook jurist (en andersom).  Voor veel tegenwoordige rechtenstudenten zijn deze woorden  treffend. In de afrondende fase van de rechtenstudie gaan zij zich oriënteren op de toekomst en met de verleden studiejaren en ervaring achter de rug zoeken naar hun eerste ‘echte’ baan in de juridische wereld.

Om de horizon op de arbeidsmarkt zo wijds mogelijk te verbreden,  nemen veel studenten deel aan recruitmentevenementen van juridische organisaties en studieverenigingen. De Juridische Bedrijvendag Nijmegen (JBN) is hier een mooi voorbeeld van. Op dit recruitmentevenement (voor de tiende keer gehouden!) presenteerden zich 35 juridische organisaties middels workshops, een banenmarkt en een borrel. Zo’n recruitmentevenement dient op die wijze het belang van de kantoren en studenten die zoekende zijn naar een mogelijke samenwerking.

ONTMOETEN VERKENNEN SAMENWERKEN

Een recruitmentevenement als de Juridische Bedrijvendag kent voor studenten kort gezegd drie doelen: elkaar ontmoeten, elkaar verkennen en samenwerken. Er zijn studenten die zich nader willen oriënteren op de arbeidsmarkt en de veelheid en verscheidenheid van juridische organisaties voor het eerst nader gaan bezien. Voor hen is een recruitmentevenement een laagdrempelige eerste kennismaking met de praktijk om te kijken wat voor soort organisatie hen nu eigenlijk past. Maar ook om te kijken waar hun eigen belangstelling in het (juridisch) beroepenveld ligt, welke werkomgeving ze inspireert, welke route naar de arbeidsmarkt ze willen en kunnen bewandelen? Sommige studenten hebben soms al precies voor ogen bij welk kantoor of wat voor organisatie ze aan de slag zouden willen gaan en willen nader in contact treden met een specifiek kantoor om te kijken of ze daadwerkelijk een klik hebben of een eventuele samenwerking in het verschiet ligt.

MANIFESTEREN PROFILEREN SAMENWERKEN

Juridische organisaties en kantoren op hun beurt kennen eveneens drie doelen bij een recruitmentevenement zoals de Juridische Bedrijvendag: manifesteren, profileren en samenwerking. Met workshops kunnen juridische organisaties op een eigen en persoonlijke wijzen studenten kennis laten maken met de praktijk en de praktijk van de organisatie. Zo kan een advocatenkantoor dat zich toelegt op de M&A praktijk studenten een onderhandelingscasus voorschotelen om zo hun kantoor en werkwijze nader te introduceren en de studenten die het best tot hun recht kunnen komen bij hun organisatie tijdig laten voorsorteren naar de arbeidsmarkt.

De Juridische Bedrijvendag kan aldus als recruitmentevenement een bindmiddel tussen student en praktijk zijn. En dat in een tijd waar kennismaking en contact niet meer vanzelfsprekend ‘live’ hoeft te zijn. Via social media als Linkedin en Facebook kunnen kantoren en studenten immers gemakkelijker contact leggen en zich sneller profileren en netwerken. Maar toch is het de eerste handdruk, het korte praatje bij de banenmarkt met een student en de pitch van een kantoor bij een workshop op een recruitmentevenement als de Juridische Bedrijvendag essentieel om studenten te tonen wat de juridische wereld hen te bieden heeft, hen direct duidelijk te maken waar ze als juridisch werkgever naar op zoek zijn, welke perspectieven hun kantoor concreet te bieden heeft en hoe de plannen van student en bedrijf precies bij elkaar passen kan direct vorm gegeven worden.

Jorrit Peters was commissielid Juridische Bedrijvendag Nijmegen 2018

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven