Nog de oudere cat6 kabel kopen of voor de moderne cat 7 kabel op rol kiezen?

Waarom een cat 7 kabel op rol kopen en niet voor een cat6 kabel gaan? En hoe snel was een cat1 kabel? Lees snel verder.

Delen:

Met ethernetkabels die inmiddels tot cat 8 gaan, en telkens meer snelheid bieden, is de vraag welke ethernetkabel kopen verstandig is. Als je nu een utp-kabel wilt kopen dan heb je keus uit de cat6 kabel en de nieuwere cat 7 kabel. Je kunt ook nog de oudere cat 5 kiezen. Gezien de maximaal haalbare snelheid van cat 5 kabels met 100 Mbit onder de maximale snelheid van veel internetabonnementen ligt, is dit af te raden. Welke is op dit moment de betere keus om aan te schaffen? Dat de nieuwere utp 7 kabel de toekomst heeft door de hogere bandbreedte voor dataoverdracht, lijkt een feit te zijn. Maar is dat nu al zo?

Maximale lengte van utp kabel speelt een rol

Je kunt de titel best letterlijk nemen, want een cat 7 kabel op rol kopen is een prima keus. Cat 7 kabels kunnen een snelheid tot 10 gigabyte per seconde halen op langere kabels; tot ongeveer 100 meter terwijl voor cat6 dit 1 gigabyte per seconde is voor deze lengte. Let bij de snelheid van de utp kabel op de lengte die je wilt overbruggen. Hierbij is de fysieke afstand ineens wel van invloed op de snelheid van het internet. Iets waar je in de huidige tijd soms niet bij stilstaat.

Voor de consument is cat 6 prima

Cat6 is momenteel in veel gevallen nog de standaard. Daardoor is de prijs voordelig en de kwaliteit goed. Als je een internetverbinding hebt van 100 Mbit/s dan zul je aan een kabel met de capaciteit voor 10.000 Mbit/s weinig hebben. Als consument of voor normaal internet gebruik zal vaak nog de cat6 kabel aangeraden worden of, bij langere afstanden vanaf ongeveer 45 meter, een cat6a kabel. Hiermee kan ook meer data tegelijk verzonden worden. Voor zakelijke omgevingen met veel computers of waar afstand een rol speelt, zal de cat7 kabel op rol de voorkeur hebben. Ook datacenters met hoge pieken zullen de voorkeur aan de cat7 kabel geven vanwege de hogere megahertz waardes waardoor er meer data gelijktijdig doorheen kan.

Cat8 kabels

Wist je dat de cat7 kabel, die nog niet de standaard is, inmiddels al ingehaald wordt door de cat8 kabel? Een cat 7 kabel kan snelheden tot 10 Gb/s halen met een maximale bandbreedte van 1500 mhz. Cat8 kabels zouden geen goede opvolger zijn als ze deze waardes niet flink zouden overstijgen. Wat is de snelheid van cat8 kabels? Schrik niet, maar cat8 kabels kunnen 40 Gb/s aan snelheid halen met een bandbreedte van 2000 mhz! Voor een cat 8 kabel is de maximale lengte op dit moment zo’n 30 meter. Zoek je een langere utp kabel voor professioneel gebruik? Dan kom je op de cat 7 kabel uit. Zoek je voor particulier gebruik een goedkope maar goede ethernetkabel? Dan zal cat6 of cat6a nog steeds je voorkeur hebben.

Is er een cat 9 kabel? En hoe snel was de cat 1 kabel?

Je hebt cat 5, 6, 7 en 8, maar is er ook een cat 9 of cat 10 kabel te koop? Op dit moment nog niet. Maar laten we het in perspectief zien. In de jaren 80 was er de cat 1 kabel met een snelheid van 1 Mb/s. Deze werd opgevolgd door de cat 2 kabel met een snelheid van 4 Mb/s. Cat 3 bracht een snelheid van 10 Mb/s en cat 5 kwam in 1995 al met 100 Mb/s. Cat5a was de eerste ethernet kabel die 1 Gb/s mogelijk maakte. Alles voor de cat5 kabel is momenteel niet meer gangbaar. Wat zou je met zo’n trage kabel moeten? Aan de andere kant is er geen doel voor een nog snellere kabel. Toen het internet net kwam, ging het nog over Kb/s, niet eens over Mb’s! Wanneer er een snellere kabel nodig zal zijn, dan zal deze naar alle waarschijnlijkheid wel ontwikkeld worden. Maar voor het gebruik zoals wij het nu hebben, is het huidige aanbod in kabels goed genoeg. Klik hier voor meer info

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven