Noodknop voor advocaten tegen agressie en bedreiging

Delen:

De veiligheid van advocaten in Nederland staat al enige tijd onder druk. Dit onderwerp lijkt dan ook relevanter dan ooit. De agressie tegen professionals binnen de advocatuur is de laatste jaren fors toegenomen. Hierbij gaat het vaak om verbale, maar ook fysieke bedreigingen door cliënten, hun familieleden of zelfs uit anonieme hoek. Binnen de gehele advocatuur komen verschillende vormen van bedreiging voor. Het is soms moeilijk in te schatten of een bedreiger daadwerkelijk overgaat tot actie. En juist dat zorgt vaak voor een onveilig gevoel. Daarom is het belangrijk dat je er in die situaties niet helemaal alleen voor staat en snel hulp kunt inroepen als dat nodig is. Secure2Go biedt verschillende oplossingen. Waaronder een noodknop voor advocaten, waarmee je snel en onopvallend, altijd en overal alarm kunt maken.

Waar komt bedreiging tegen advocaten vandaan?

Bedreiging en agressie tegen advocaten komt voor binnen alle gradaties van de advocatuur. Niet alleen strafrechtadvocaten hebben met bedreigingen te maken. Denk hierbij ook aan erfrechtadvocaten, bij huurzaken en bij juridische conflicten in de vastgoedsector. Van schreeuwende cliënten tot aan intimiderende telefoontjes, e-mails of berichten op social media. Advocaten worden op diverse manieren geconfronteerd met agressie. Dit  zorgt voor een hoge druk bij deze groep professionals. Daarnaast zijn advocaten vaak alleen op pad of alleen met een cliënt in één ruimte. Dit maakt deze groep vaak extra kwetsbaar.

Agressie niet alleen op de werkvloer

De agressie tegen advocaten vindt niet alleen plaats tijdens werktijd, maar gaat vaak door in de privésfeer. Dit is niet alleen beangstigend voor de advocaat in kwestie, maar ook voor zijn of haar gezin. Daarom is het van groot belang dat je altijd en overal alarm kunt maken wanneer dit noodzakelijk is. Zo weet je als advocaat dat je altijd kan terugvallen op je persoonlijke noodknop. Op deze manier sta je er nooit echt alleen voor en geeft dit je als professional, maar ook voor de naaste familie een gevoel van veiligheid. Daarnaast maakt het bij je dragen van een noodknop, je als professioneel weerbaarder en zelfverzekerder

Waarborgen veiligheid doormiddel van noodknop

Advocaten en hun ondersteunende collega’s moeten veilig hun werk kunnen doen. Dit is niet alleen van persoonlijk belang maar ook belangrijk voor de rechtstaat. Hier is ook een taak weggelegd voor de werkgevers. Het is belangrijk dat zij de veiligheid van medewerkers waarborgen en bijdragen aan hun veiligheidsgevoel. Een agressie noodknop kan hier een grote bijdrage aan leveren. Wanneer medewerkers een noodknop bij zich dragen, weet je zeker dat zij bij een bedreiging, agressieve situatie of een andere onveilige situatie, altijd kunnen terugvallen op professionele ondersteuning van een alarmcentrale die, als dat nodig is, direct de politie kan aansturen.

Secure2Go heeft veel verschillende klanten binnen verschillende sectoren zowel in binnen, als buitenland. Van hulpverlenende instanties tot journalisten, allemaal vallen ze binnen de uiteenlopende klantenkring van Secure2Go.  Een noodknop is voor iedereen geschikt die tijdens zijn of haar werk in een onveilige situatie terecht komt. Dit geldt ook voor advocaten die voortvloeiend uit hun werk te maken krijgen met agressie of bedreiging.  Wanneer een advocaat te maken krijgt met agressie en bedreiging en contact opneemt met Secure2Go, kunnen zij direct en discreet een noodknop leveren mocht dit aan de orde zijn. Dat kan ook geregeld worden via de NOvA die daar zelfs een speciale meldlijn voor hebben.

“Wij zijn er op ingericht om iemand die bedreigd wordt zo snel mogelijk te voorzien van een persoonlijke alarmknop. We horen regelmatig terug dat zo’n relatief eenvoudig middel direct van zo’n grote toegevoegde waarde is bij het vergroten van het veiligheidsgevoel.” Dat zegt Thijs Wagenaar, specialist bedreigde personen bij Secure2Go. “Of je nou advocaat, journalist of wetenschapper bent, je bent er niet voor opgeleid om om te gaan met bedreigingen. Het is dan ook niet gek dat een bedreiging vaak een enorme mentale impact op iemand heeft. Hoe ervaren je ook bent in je vak.”

Wat gebeurt er als je de noodknop indrukt

Een noodknop is een klein, compact apparaatje dat je eenvoudig en discreet bij je kunt dragen. Mocht er zich een onveilige situatie voordoen, waar je zelf niet veilig uit kunt komen en er op dat moment niemand bij je omgeving is, dan kun je door kort de noodknop in te drukken hulp inschakelen. De melding komt binnen bij de landelijke alarmcentrale van Secure2Go en binnen gemiddeld 15 seconden luistert er een centralist via de noodknop met je mee. Alles  wat de centralist hoort wordt ook opgenomen en kan eventueel later gebruikt worden als ondersteund bewijs bij een aangifte. Wanneer de centralist hoort dat er zich een dreigende situatie voordoet zoals, schelden schreeuwen of bedreiging, dan wordt via een directe lijn de politie in de buurt aangestuurd. De politie zal direct naar de betreffende locatie toe gaan, die door de noodknop is gedeeld doormiddel van een GPS-signaal.

Preventief

Het is natuurlijk niet nodig om te wachten met het inzetten van een mobiele alarmknop totdat er daadwerkelijk een bedreiging heeft plaatsgevonden. Veel werkgevers, maar ook zelfstandigen kiezen ervoor om preventief een noodknop in huis te halen. Je weet immers nooit van tevoren óf en wánneer je ‘m eventueel nodig zult hebben.

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven