Notaris kan bank verklaring verstrekken over Wwft-onderzoek

De notariële geheimhoudingsplicht maakt het banken lastig om klantonderzoek te doen ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Daar is nu een oplossing voor gevonden: notarissen kunnen voortaan een verklaring afgeven dat zij zelf het benodigde onderzoek hebben gedaan.

Delen:

Depositphotos_79030710_S-verklaring bijgesneden
beeld: Depositphotos

Banken moeten soms op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) notarissen informatie vragen over hun derdengeldenrekeningen. Maar door hun geheimhoudingsplicht kunnen notarissen vaak niet aan dit informatieverzoek voldoen. Wwft-cliëntenonderzoek door banken en de wettelijke geheimhoudingsplicht van notarissen botsen dus soms met elkaar.

Oplossing

Minister Hoekstra (Financiën) kondigde onlangs aan deze kwestie te onderzoeken. Na overleg tussen zijn ministerie, de Nederlandse Vereniging van Banken, De Nederlandsche Bank, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Bureau Financieel Toezicht en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is een oplossing voor het probleem gevonden: een verklaring van de notaris.

Vertrouwen

Als een notaris de door een bank gevraagde informatie niet kan verstrekken omdat dat botst met zijn geheimhoudingsplicht, dan kan hij een verklaring afgeven aan de bank over het Wwft-cliëntenonderzoek dat hij heeft uitgevoerd. De bank mag op deze verklaring vertrouwen. De notaris moet van het afgeven van de verklaring aan een bank melding doen bij het Bureau Financieel Toezicht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven