Notaris vrijuit bij ABC-constructie

Delen:

Foto Shutterstock

De Rechtbank Amsterdam heeft notaris Bernard Blijleven vrijgesproken van hulp bij frauduleuze vastgoedtransacties. Zijn cliënt werd wel veroordeeld voor zijn aandeel in een zogeheten ABC-constructie. Deze Jurriaan de R. krijgt zes maanden gevangenisstraf.

De rechtbank acht bewezen dat de onroerendgoedhandelaar in 2004 een bedrijfspand aan de Gilles van Ledenberchstraat in Amsterdam op één en dezelfde dag voor één miljoen euro kocht en daarna verkocht voor 1,85 miljoen euro. Dat is een zogeheten ABC-constructie. De man maakte daarbij gebruik van een stroman. Bij de aangifte inkomstenbelasting gaf De R. de gemaakte winst niet op, maar bij de aangifte vennootschapsbelasting gaf hij wel de hogere aankoopprijs op.

De notaris werkte mee aan de dubieuze vastgoedtransactie. Hij gaat vrijuit omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de notaris wist (of bewust de kans aanvaardde) dat er een stroman in het spel was en dat de transactie dus was bedoeld om belasting te ontduiken.

Het notariskantoor van Blijleven is inmiddels failliet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven